Kerstmis 2017

Vreugde voor de wereld, de Heer is gekomen! Dit schilderij van Carol Aust (1958) barst van de expressieve energie om uit te roepen dat ‘het ware licht, dat iedereen verlicht, naar de wereld zou komen’ (Johannes 1: 9, ESV).

In het midden zien we Maria haar pasgeboren baby oplichten als het licht van de wereld. Herders met hun schapen hebben een mix van reacties. Men reageert verwonderd; de volgende, vragend. Een ander heeft open handen om het kind te ontvangen. Terwijl een ander figuur zich afwendt van het tafereel en suggereert dat er niets bijzonders gebeurt behalve een geboorte in de wereld.

Aust voegt aan het visuele verhaal de aanbidding van de drie koningen toe, die verwonderd kijken naar de pasgeboren baby. Hoewel hij baadt in het licht dat van het kind stroomt, lijkt de persoon links van de eerste koning meer onder de indruk te zijn door in de aanwezigheid van koningen te zijn in plaats van de Koning van het Universum.

Dan is er Jozef, met open handen en armen, verwelkomend het kind van harte, zelfs als hij teder Maria raakt.

Rond de rand helemaal links van het schilderij is een grote figuur vol angst, terughoudend van betrokken te raken bij de gebeurtenis die hij aandachtig onderzoekt, zelfs als zijn kleding door de wind in het centrale drama lijkt te worden geveegd.

De reacties van de deelnemers in het verhaal dienen om ons eraan te herinneren dat we op verschillende persoonlijke manieren reageren op de geboorte van Jezus, of we ons hiervan bewust zijn of niet.

De redactie van Parochienieuws wenst daarom iedereen een ZALIG, of  FIJN (eigenwijs) KERSTMIS. U viert het immers op eigen wijze en daar kunnen we u alleen maar veel geluk bij wensen.

Riet Hopmans (Goes), Plonie Paree (’s-Heerenhoek). Addie Nelen (Heinkenszand), Hans de Vos ( Kwadendamme), Tilly van Klooster (Lewedorp), Jeannet Kievit ( Oost-Zuid-Beveland), Marinus Bierens (Ovezande), Marijke Clarijs ( Schouwen-Duiveland), Wiel Hacking (pastoresteam) en Richard Gielens (Pater Damiaanparochiebestuur

Vorig artikelKerstkaarten voor justitiepastoraat
Volgend artikelGELOOF BELEVEN