HARTVERSCHEURENDE BEELDEN

We zijn de afgelopen jaren als kijker aan heel veel gewend geraakt: bommeldingen, IS-aanslagen, supportersrellen, agressieve vloggers rond een winkelcentrum…Dichtbij of veraf; het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Geweld ligt overal op de loer, of het nu (schijnbaar onschuldige) vloekpartijen zijn rond een Bevelands voetbalveld, of een ‘uit de hand gelopen’ studentenbijeenkomst in de Randstad.

Hoe beelden, in de meest letterlijke zin, kunnen verrassen bleek de afgelopen weken. Bij onze publieke omroep (NPO 1-2-3) verschenen tussen de programma’s door ‘spotjes’ van de protestantse organisatie ‘Kerk in Actie’. De eerste keren dat ik ze zag, moest ik even gissen wat de gedachte achter die actie was: ‘Was hier een andersdenkende een protestactie gestart tegen het christendom? Mogen we in Nederland niet meer in Jezus geloven?’ Naarmate de tijd verstreek – richting Pasen- werden de uitingen wat meer uitgesproken: het verscheuren van de Christusafbeelding wees ons erop dat Jezus zijn leven deelde en dat wij daarom ook moeten delen: daden van naastenliefde moeten doen.

Helaas, maar ook begrijpelijk, voor veel kijkers bleven de eerste seconden van het uiting in hun geheugen hangen. ‘Waarom dit op zo’n manier en dat vooral rond het hoogfeest van Pasen?

Velen van u hebben thuis foto’s hangen van dierbaren, hun naaste familie- of gezinsleden. Geen mens zou het in zijn hoofd moeten halen die foto van de muur te rukken, of deze voor uw voeten te gooien! De relatie met de eigenaar van die foto zou voorgoed aan diggelen liggen. En dan zo’n grote poster van Christus voor een groot miljoenenpubliek op primetime (rond 20 uur, wanneer velen afstemmen op het nieuws) versnipperen? Alsof gelovigen het tegenwoordig al niet moeilijk genoeg hebben?

De diepere gedachte- volgens onze protestantse broeders en zusters- lag volledig anders:

  • De poster van Jezus kan vergeleken worden met de afdruk op de doek van Veronica. De doek waarin Christus zijn gelaat afdrukte, als een soort fotokopie tijdens zijn weg naar het kruis.
  • Het scheuren veroorzaakt delen; stukjes van zijn afbeelding dwarrelen over het scherm naar verschillende werelddelen, waar van alles aan de hand is. Door hun lot te delen en te helpen zouden we meer begrip kunnen opbrengen en in actie kunnen komen.
  • Jezus deelde brood bij het Laatste Avondmaal en doelde daarbij op zijn lichaam als gift aan de mensen. In de eucharistie breekt de voorganger het Brood en deelt het uit aan de medegelovigen.

Het komt vaker voor dat acties anders worden uitgelegd dan de bedenker oorspronkelijk heeft bedoeld. We zijn meester in het verdraaien of het uitlichten van zinsneden zodat we iemand iets in de mond leggen dat men nooit heeft gezegd, laat staan bedoeld heeft.

Onze protestantse vrienden zijn er zeker in geslaagd rond Pasen een ‘opstand’ te scheppen rond de gedachten van ‘geloof moet je delen’. Gevoel en verstand blijven zaken die je goed van elkaar moet kunnen scheiden: wat in het hart verscheurd wordt, kan vaak in het hoofd niet op sympathie rekenen!

Vorig artikelBEELDVORMING
Volgend artikelWANDELING ZEEUWSE BLOEMDIJKEN