Gedurfd

Een gedurfde beslissing van het parochiebestuur. Zo wil ik het graag noemen. De uitgave van Parochienieuws in kleur, terwijl – laten we eerlijk zijn – het haar van de meeste kerkgangers steeds grijzer wordt. Durven uitpakken in een tijd van terugloop in financiën en menskracht. Dat vraagt moed, dat laat zien dat je lef hebt. Het betekent, dat je vertrouwen hebt in het ‘product’ dat je wilt aanbieden. Kleurrijk durven zijn te midden van  teveel tinten grijs.

            Die kleuren getuigen ook van een bepaalde vrolijkheid. En voor wie het wil zien: het getuigt ook van een optimisme, dat in de grond van de zaak evangelisch is. De boodschap van Jezus Christus is immers een blijde boodschap, een boodschap van hoop tegen alle wanhoop in, van geloof en vertrouwen tegen alle wanhoop en chaos in. Natuurlijk worden niet alle teleurstellingen, pijn en verlieservaringen in ons leven weg genomen door die blijde boodschap. Jezus zelf heeft immers ondervonden, hoe zijn gedurfde optreden hem bracht op de weg van lijden en kruisdood. Hij ging dat niet uit de weg. Maar daarbij bleef het niet. Het verhaal van Jezus kreeg een vervolg. Doorheen vernedering en dood kwam er nieuw leven, kwam er een onverwacht perspectief.

            Zo wil ook de vernieuwde uitgave van Parochienieuws een uiting zijn van dat onverwachte perspectief. We hoeven als geloofsgemeenschap niet bij de pakken neer te zitten omdat de krimp steeds maar doorzet. We mogen erop vertrouwen dat God met ons meegaat, ook in tijden van tegenwind of teleurstelling. Vanuit die gedachte mogen we als gelovige mensen – doorheen de veertigdagentijd en de Goede Week – op weg gaan naar Pasen. Het feest van nieuwe kansen, van doorgaan ondanks alles. Gaat u mee op die gedurfde weg?

Wiel Hacking, pastoraal werker

Vorig artikelVormselproject start 2019
Volgend artikelAfrikadienst in Haamstede