VASTENACTIE: EILANDEN VAN HOOP

El Salvador is in 2017 het land, dat door de bisschoppelijke Vastenactie als ‘voorbeeldland’ wordt aangeduid om aandacht te geven aan de vraag, hoe wij als christenen ons verhouden tot mensen die leven in situaties van armoede en onrecht.

San Salvador is de hoofdstad van El Salvador. Centraal in de Vastenactiecampagne staan speciaal de wijken Apopa en Mejicanos. San Salvador in het algemeen en deze wijken in het bijzonder, gaan gebukt onder extreem veel geweld door criminele bendes, de ‘mara’s’. De mara’s hebben ieder een eigen territorium en beheersen het leven in ‘hun’ wijken volledig. Mensen worden bedreigd, afgeperst en beroofd. Wie praat met de politie, wordt ernstig verminkt of vermoord. Het betekent ook dat mensen niet van de ene wijk naar de andere kunnen: dan worden ze beschouwd als indringers op vreemd terrein.

De bendes werven actief leden onder kinderen en jongeren. Lidmaatschap zorgt voor ‘respect’, voor geld en mooie spullen en vrouwen. Het is moeilijk de verleiding te weerstaan als jonge puber, zonder stabiele thuisbasis en zonder geld. Het campagneproject – de samenwerking van een aantal katholieke organisaties – wil helpen voorkomen dat kinderen en jongeren lid worden van de bendes. De jeugdcentra die we steunen, willen de kinderen een ander perspectief bieden en leren dat ze ook buiten de bendestructuren een goed bestaan kunnen opbouwen.

Met onze bijdrage steunen we verschillende initiatieven, alle ‘eilanden van hoop’ in een gewelddadige samenleving, o.a. het Jeugdcentrum in Apopa van de zusters Angel de la Guarda. Wat kunnen we bijdragen? Voor 15 euro krijgt een jongere een eendaagse training tot begeleider. Voor 50 euro kan een jongere op weg worden geholpen om een eigen bedrijfje te starten. Voor 100 euro krijgen ouders en voogden een maand lang training over ethiek en opvoeding. Voor 150 euro krijgen 75 kinderen een maand lang les op het gebied van vreedzaam samenleven.

Het lijkt misschien een kleine stap, maar uw bijdrage aan de Vastenactie is een onmisbare bijdrage aan het kunnen leven in vrede. Zo bereiden we ons in deze Veertigdagentijd voor op het vieren van Pasen, het vieren van nieuwe kansen en nieuw leven. U kunt uw bijdrage storten op IBAN: NL21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. Vastenactie Den Haag.

Vorig artikelVORMEN OP LATERE LEEFTIJD?
Volgend artikelWERELDMAALTIJD