SAMEN EEN

We staan er nooit bij stil wat er zou gebeuren als iemand uit de grote groep vrijwilligers plotseling moet afhaken, of gewoon….iets vergeet.

Een koster is al vroeg in de weer om alles in gereedheid te brengen voor een viering. Vaak staat hij of zij al een uur van tevoren paraat, om ruim voor de dienst de kerkgangers in alle rust te kunnen ontvangen: deuren open, sleutel van tabernakel klaar, kaarsen branden, lichten aan, geluidsvolume getest. Kerkboekjes gereed. Eén tandwiel uit het grote raderwerk.

Koorleden: zij oefenen soms weken van tevoren wat past bij de viering van die zondag. De liturgieboekjes bieden afwisselende gezangen, die wel ingestudeerd moeten worden. Dirigent/organiste is leidend in deze en we weten maar al te goed hoe de sfeer van een viering bepaald wordt, als zij er niet voor gaat: een onmisbaar puzzelstukje dus!

De bloemengroep, de schoonmakers, zilver-/koperpoetsclub en degene die al het kerkelijk linnengoed verzorgt. Je zou kunnen denken: ‘Is dat nou werkelijk noodzakelijk. Elke week zo in de weer?’ Het antwoord is simpel: je merkt meteen als er geen verse bloemen gebruikt worden; de uitstraling van kandelaars en kelken verdwijnt of de voorganger met verfrommelde kelkdoeken op een vervuilde altaardwaal in een bevlekt kazuifel zou moeten werken.  Een belangrijke schakel dus bij elke dienst.

Om de vrijwilligers die buiten het kerkgebouw actief zijn, maar niet te vergeten. Wie bij een afscheid op het kerkhof goed rondkijkt, ziet hoe verzorgd de paden en hagen erbij liggen; hoe netjes onkruid gewied wordt, of hoe zwerfvuil rond de kerk snel wordt aangepakt!  Iedere vrijwilliger is een belangrijke bouwsteen voor onze kerk!

Daarom mogen we elke dag, elke weekdienst, elk hoogfeest en elke bijzondere gebeurtenis aangrijpen om al die mensen (die zo ogenschijnlijk weinig doen) enorm te bedanken. Veelal vrijwillig, zelden vrijblijvend.  Voor al die ruim honderd personen maken we een diepe buiging! U/jij maakt de kerkgemeenschap van ’s-Heerenhoek wat deze nu is en hopelijk nog lang zo blijven kan.

Parochiekerncommissie

Vorig artikelCOMMUNICATIE