Op weg naar het einde van een tijdperk…

Ineens sta je voor de opdracht om een draaiboek te maken in verband met het sluiten van een kerk. En dat is niet ‘een’ kerk maar DE kerk. Een kerk waar je ieder weekend je energie in steekt  en ineens te horen krijgt dat hij moet sluiten.  Je doet je best om het te aanvaarden, want al snel heb je door dat er toch niet tegenin te roeien is.

Natuurlijk vinden wij het ook niet leuk dat de kerk gesloten wordt,  maar als je goed nadenkt moet je kunnen begrijpen dat -wanneer er steeds minder mensen naar de kerk komen  en er steeds minder mensen financieel bijdragen – deze kerk niet open kan blijven.

Als je daar bent aangekomen ga je nadenken over wat moet er nu precies allemaal gebeuren. Je moet handelingen verrichten en mensen bijeenroepen om voorbereidingen te treffen. De tijd gaat snel en ’s-Heerenhoek kennende er moet dan toch ‘iets’ van gemaakt worden.

Ik heb nog het geluk dat ik de meeste mensen die hierbij betrokken zijn ken en ze dus gemakkelijk rond de tafel kan zetten. Dus ben ik een aantal weken terug begonnen om een draaiboek te schrijven. Toen ik dat eenmaal voor mijn gevoel rond had heb ik dit besproken met de leden van de parochiekerncommissie. Later met de leden van de liturgische werkgroep en Pastoor Paul Verbeek  Een ieder heeft er moeite mee, maar wil er wel aan meewerken om er iets passends van te maken.

Het draaiboek gaat van de deuren met klokkengelui openen te doen tot de deuren met klokkengelui te sluiten en alles wat daar tussen gebeuren moet ervoor en erna.

De dames- en heren van het St. Caecilia koor en de leden van het Missicanto koor en de fanfare gaan eraan meewerken. Niet met veel vreugde maar toch staan ze gereed.

Ik ben nu zover dat ik al een heel eind op weg ben om de dienst op 5 november rond te krijgen met alle gebruiken die hiervoor nodig zijn.

We gaan wel een ruimte creëren voor de mensen die daar behoefte aan hebben om na de sluiting ook na 5 november bijeen kunnen komen. Dat zal om te beginnen in de parochiezaal zijn en als er een groepje met regelmaat wil samenkomen zullen we kijken of we iets in de bijgebouwen kunnen maken. We zullen in ieder geval vast kijken wat we daar allemaal voor nodig hebben zodat de liturgische onderdelen bij ons blijven. Paul Verbeek zal ons daarbij helpen.

We moeten, als parochiekerncommissie ervoor zorgen dat de kerk er goed verzorgd bij blijft staan. De pastorie is verhuurd en zodoende bewoond maar die moet nog wel opgeknapt worden. Als parochiekerncommissie hebben we daar weinig meer over te vertellen. Het Bisdom bepaalt wat er moet gebeuren en het bestuur beslist wanneer. En er moet dan natuurlijk ook nog geld voor zijn in de H. Pater Damiaanparochie.

Het valt voor veel mensen moeilijk te begrijpen dat wij geen zelfstandige parochie meer zijn maar in het totale plaatje horen van de H. Pater Damiaan parochie.

Tot zover………….

Plonie Paree, lid Parochiekerncommissie

Vorig artikelCLUSTERVIERING 12 AUGUSTUS
Volgend artikelWe zijn nog open, totdat we dicht zijn…