KERK EN CARNAVAL BLIJVEN VERBONDEN

Het was een goede traditie dat twee weken voordat carnaval in Paerehat losbarst een Kieltjesmis werd gehouden in de kerk. Je kwam verkleed naar de bijzondere viering, waarin voorganger en kerkgangers elkaar aanvulden met teksten, zang, blaaskapelmuziek en bijzondere kleding. Na afloop ging men naar het dorpshuis voor koffie en…

Iedereen weet en begrijpt (hopelijk) dat dit niet meer kan. Heinkenszand heeft de beide carnavalsdorpen uitgenodigd en dat is op zich zelf al spectaculair te noemen; niemand voelde dat vorig jaar op zijn klompen aan.

Een tweede goede gewoonte was en is dat het motto van de carnavalsstichting altijd een verwijzing had naar het kerkgebouw; op elke sticker zie je klein, maar fijn, die link terug. Ook dit jaar en dat doet ons deugd.

Zichtbaar zijn in de gemeenschap is belangrijk. De verbinding tussen kerk/geloof en carnaval is voor velen een onbekend gebied. Vandaar dat al jarenlang een reusachtig banier aan de toren hangt: een uitnodiging voor iedere bezoeker van Paerehat en dat op de beste promotieplek die denkbaar is.

Nieuw is dat de carnavalsstichting ‘de Koenkelpot’ nog groter uitpakt dit jaar. Zo wordt tussen dorpshuis en kerk een grote feesttent geplaatst. Ook dit element vormt een passende verbinding tussen beide gebouwen, die van oorsprong allebei een kerkelijke binding met elkaar hadden: de Jeugdhoeve werd immers door een kapelaan mede opgericht in 1938 en is tot de dag van vandaag nog steeds eigendom van de parochie.

Moge de band tussen Kerk en kroeg altijd voelbaar blijven.

Vorig artikelKERSTDINER 2024
Volgend artikelEENZAAM EN BIJNA VERLATEN