DE VLAG HANGT NIET LANGER IN TOP

’s-Heerenhoek kent, in tegenstelling tot andere kernen, geen groot oranjegevoeligheid. Een zeer beperkt aantal straten had vaantjes en huis-aan-huis gevlagd werd er zeker niet. Misschien ligt deze gevoeligheid aan het van oorsprong katholieke dorp dat minder opgetogen was van het protestantse Huis van Oranje. Wellicht heeft Maxima ertoe bijgedragen dat we in deze ontdooien, want met het koude carnavalsfeest hangen we makkelijk vlag en bloemetjes buiten.
Op 27 april dachten we even dat het geen Koningsdag in ’s-Heerenhoek zou worden. De grote herkenbare driekleur met oranje banier wapperde die dag niet uit onze fiere kerktoren, terwijl de commerciële vlaggen wel langs de Molendijk stonden tijdens de Ronde van Borsele, bijna letterlijk een rondje rond de kerk.
De gemeente Borsele had recent het vlaggenprotocol aangepast, waardoor uit verschillende kerktorens geen vlag meer uitgehangen mocht worden. Veiligheid en ARBO waren sleutelwoorden in deze.
Bij navraag bleek onze kerktoren wel over voldoende veiligheidsnormen te beschikken, maar werden alle kerktorens over dezelfde kam geschoren. De gemeente liet zich echter niet onbetuigd en plaatste naast de kerk een andere vlaggenmast met nieuwe driekleur en banier! De oude vertrouwde mast was tijdens het optuigen zodanig vermolmd dat vervangen noodzakelijk was.
Laten we hopen dat dit beeld (genomen op 4 mei jl.) geen teken is van hoe ‘de vlag van ’s-Heerenhoek’ erbij hangt in de komende jaren.