De rol van de Jeugdhoeve en de kerk binnen onze gemeenschap

Op 13 november zal dorpshuis ‘de Jeugdhoeve’ officieel worden heropend. Na lange tijd van verbouwing en gesloten wegens corona, zet dit gemeenschapshuis zijn deuren voor iedereen weer open.

De tijd dat jong en ouder hier  (vanzelfsprekend) samenkwamen is sinds de oprichting van de Jeugdhoeve ( 1938) sterk veranderd. In dat opzicht hebben kerk en Jeugdhoeve dezelfde problematiek: ‘Hoe houden we contact met de jeugd en jongeren?

Doelgroepen veranderen niet, maar doelstellingen wel: een gemeenschap als ’s-Heerenhoek kan niet zonder jeugd en jongeren. Ze maken een groot deel van de lokale bevolking uit. ( zie onderstaande grafiek die op 01-01-2020 het aantal inwoners van ons dorp in leeftijdscategorieën aangaf).

Het waren pastoor Kramer en met name kapelaan Van Zijl die in die jaren voor de Tweede Wereldoorlog al zagen dat de jeugd de toekomst had en nog steeds heeft. Door jongeren een eigen honk te geven en ze zo ruimte te bieden zich te ontpoppen tot zelfstandige/ verstandige mensen legden zij een basis voor het begrip Jeugdhoeve.

Nu , 83 jaar later is de jeugd van toen er niet meer, maar wel de achterkleinkinderen en hun over- en grootouders, die weten welke functie de kerk in dit geheel had en nog ken hebben. Door de kerk af en toe open te stellen voor dorpsactiviteiten ( van centrale priklocatie tot tijdelijke cultuurtempel- Cultuur uit de Zak 2021) behoudt de Kerk als instituut en de kerk als gebouw hopelijk ook voor deze generatie hun waarde.

Foto: de Jeughoeve in 1961/ bron: allecijfers.nl