NIEUWE BOOM IN DE KERKTUIN

De gemeente Borsele heeft ons als eigenaar van de kerktuin gevraagd om mee te denken over een nieuwe boom. In de parochiekerncommissie hebben we uitvoerig gesproken over een vervangende boom voor de omgewaaide kastanjeboom. We zijn uitgekomen op een zilverlinde “tilia tomentosa”. Ze zijn sterk en kunnen heel oud worden. Een tilia is een vrouwelijke boom, die al in de Griekse mythologie voorkwam. Bij de Germanen was ze gewijd aan godinnen zoals Freya. Dit is wel een beetje in strijd met de historische keuze van de kerk voor mannelijke bomen als beuk, eik en kastanje, die je meestal ziet in parochietuinen.
Maar gezien onze vrouwelijke patrones (Maria) en de ondergewaardeerde positie van de vrouw in de rooms-katholieke kerk is deze keuze ook wel een goed statement. Dat past ons, als een wat eigenzinnige parochiekern, best goed. De gemeente Borsele vond het een mooie onderbouwing en een goede keuze. Zij gaan er in mee en zullen dit najaar een groot exemplaar aanplanten.

Ad Schenk

Vorig artikelOVEZANDE HAPT EN SNAPT