LICHTTOCHT VOOR DE VREDE BIJ MARIA

Het patroonsfeest van onze parochiekern, op zaterdagavond 14 augustus, was een clusterviering met actieve medewerking van Kwadendamme en Hansweert. Bij deze viering, zowel op het altaar als op het koor, waren leden van deze kernen betrokken. De kerk was goed gevuld met kerkgangers uit de drie parochiekernen, maar ook uit andere plaatsen. Een dergelijke devotie trekt belangstellenden uit heel de omgeving aan. Het was in de PZC aangekondigd, en journalisten waren ook nu weer aanwezig om een bericht in de krant te zetten.

Na afloop van de kerkelijke viering werd de samenkomst voortgezet in de vorm van een lichtprocessie. Eerst gingen we in een kring bij het beeld van ‘Maria uit de beuk’ staan, waar we een lied zongen en naar een tekst luisterden. Er werden twee vredesduiven losgelaten, die tevoren in een mand op het altaar gestaan hadden.

We wandelden met kaarsen en bloemen in onze handen naar NieuwSande. Daar gingen we in de binnentuin in een kring staan. Bewoners zaten in groepjes op hun terrassen en balkons. Ook daar werd gezongen, gelezen, en twee duiven losgelaten. Het was een bijzonder moment om zo de bewoners van het zorgcentrum bij de kerk te betrekken.

Ook de wandeling naar de veldkapel vormde onderdeel van de processie. Vier dragers van Kwadendamme voerden een draagbaar met het beeldje van Maria van Vreeland mee, versierd met bloemen. Daar aangekomen, werd alweer een moment van bezinning gevierd. De regenboogvlag stond daar ten teken van ons gebed voor de vrede. De laatste twee duiven werden losgelaten. We luisterden naar een Nederlandstalig lied van Rob de Nijs met daarin ook een Russisch en een Engels couplet. We delen onze zorgen om de wereldvrede met Maria.

Een gezellig samenzijn in de langzaam afkoelende open lucht besloot deze bijzondere tiende verjaardag van de veldkapel aan de Oude Ovezandseweg.

Marinus Bierens

Vorig artikelNIEUWE BOOM IN DE KERKTUIN