Geen communiefeest, maar wel een feestjurk

Het is in de katholieke kerk een belangrijk moment, je eerste communie. Niet alleen omdat je dan voor het eerst mee mag doen aan de maaltijd van Jezus Christus, maar ook voor het bijbehorende feest.

De meisjes zijn teleurgesteld dat de communie niet doorgaat. “Ik was wel nieuwsgierig geworden naar hoe dat zou gaan, dat communie doen”, zegt Bregje. “Ik vond het leuk, die lessen over God”, zegt Juul.

Volgend jaar is de herkansing. Samen met de nieuwe lichting zeven- en achtjarigen mogen Bregje en Juul dan de grote stap zetten, hoogstwaarschijnlijk in een nieuwe jurk.

Zorgen bij Poolse familie

Volgens pastoraal werkster Alida van Veldhoven van de H. Pater Daminaanparochie was er teleurstelling toen het besluit tot uitstel viel, maar er was ook begrip. Vooral voor de Poolse parochianen die veelal in Goes de kerk bezoeken gaf het besluit duidelijkheid.

“Want die maakten zich zorgen. Ze wisten niet zeker of hun familieleden uit Polen zouden kunnen overkomen voor het grote feest. Ze vroegen zelf of het niet uitgesteld kon worden.”

Zo’n 130 kinderen zouden dit voorjaar hun Eerste Heilige Communie doen in Zeeland. Het Coronavirus zorgde ervoor dat medio maart alle voorbereidingen moesten worden stilgelegd. Vanuit het bisdom Breda werden alle vieringen afgelast en had verder voorbereiden dan ook even geen zin. Eerst dacht men aan het najaar om de draad dan weer te kunnen oppakken, maar nu vieringen zeker tot 1 juli verboden zijn gezien het aantal toegestane mensen ( maximaal 30 personen) en de zomervakantie eraan komt, heeft verder uitstel even geen zin. Volgend jaar een nieuwe start?

De werkboeken werden weggelegd, maar de feestkleding die sommige ouders al hadden gekocht, kon niet meer terug.Bewaren tot volgend jaar? Dat heeft weinig zin, want dan passen die kleren niet meer.

Dus zit er niets anders op dan die bijzondere jurk maar ‘gewoon’ dragen. Hopelijk komen er genoeg zonnige dagen de komende weken, zodat iedereen ervan kan genieten!

Op de foto zien we Bregje en Juul uit Ovezande in de jurk, waarin ze eigenlijk op 17 mei hun communiefeest zouden vieren in de eigen parochiekernkerk.