CD OPNAME IN DE KERK

Al een aantal jaren verzorg ik de geluidsopnamen voor het Middelburgse trio Sunshine Cleaners. Met hen heb ik inmiddels twee albums gemaakt: een met songs geïnspireerd door de gevangenisgedichten van de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer, en een met songs over gewone mensen die onder bijzondere omstandigheden tot iets bijzonders in staat zijn, zoals bijvoorbeeld de in Middelburg geboren Etty Hillesum.

De afgelopen tijd zijn we bezig geweest om de opnamen van een nieuw album af te ronden. Daarop komen grotendeels zelfgeschreven, Engelstalige songs die geïnspireerd zijn door de Zeven Werken van Barmhartigheid. Eén van die songs, die aansluit bij het thema ‘geef de dorstigen te drinken’, is een a capella gezongen worksong uit de tijd van de slavernij. Ik was op zoek naar een locatie waar dit meerstemmige zangstuk optimaal geregistreerd kon worden. De Sunshine Cleaners opperden om het ergens in een kerk te proberen. Ik dacht daarbij uiteraard meteen aan de kerk bij mij om de hoek. Soms hoef je helemaal niet ver te zoeken. Het was een schot in de roos. Op vrijdagmiddag 9 april kregen we de gelegenheid om aan het werk te gaan en al meteen bleek hoe prachtig de akoestiek daar is. De opname was al snel gerealiseerd en viel zo in de smaak, dat we bij een andere song ook nog wat koorzang hebben opgenomen. Het aardige is dat nu het hele album in Ovezande is opgenomen.

‘Seven Works Of Mercy’ verschijnt in mei als onderdeel van een landelijk project over de Zeven Werken van Barmhartigheid. Dit project is opgezet door De Roos Van Culemborg, een stichting die zich ten doel stelt om beeldende kunst, muziek en literatuur te stimuleren in de driehoek kerk, cultuur en samenleving. Meer informatie volgt binnenkort op  www.sunshinecleaners.nl

Mark Nijssen