BRUINE BEUK GEVELD

Een aantal weken geleden is een van de twee oude bruine beuken in de kerktuin geveld. Dit was het gevolg van een agressieve schimmel, die deze boom al flink had aangetast. Uit onderzoek door deskundigen bleek al meer dan de helft van de wortels te zijn verdwenen. Hierdoor was een onveilige situatie ontstaan voor het huis van de buren en voor passanten in de nu openbare kerktuin. De beuk was van 1867, en is dus acht jaar na de bouw van de kerk geplant. Daarmee was de boom ouder dan de pastorie: deze is in 1870 gebouwd. Dat de conditie van de boom slecht was, werd bij het zaagwerk nog eens bevestigd. De hoofdstam was al voor een groot stuk binnenin rot en  hol.

Dat was wel even schrikken voor ons plan, want het mooie rechte onderste stuk van 2,5 meter zouden wij gebruiken om er een levensgroot Mariabeeld uit te laten carven. Maar dat is toch goed gekomen, zie verderop.

Intussen is de gemeente Borsele als huurder van de kerktuin al bezig om uitvoering te geven aan het herinrichtingsplan. Dat zorgt voor een goede opvulling van de gaten die zijn geslagen door de kap van de bruine beuk en de drie essen. Er komen twee al grote platanen voor terug. De liturgische achtergrond van de plataan komt overeen met die van de bruine beuk. Ze staan symbolisch voor de Almachtige.

Zo wordt de voormalige kerktuin in goede staat gehouden. Het is niet voor niks het groene hart van Ovezande, een prachtig plekje dat voor iedereen toegankelijk is.

Ad Schenk