GESCHIEDENIS PAROCHIEKERK HANSWEERT

In nummer 82 (het aprilnummer) van het bulletin van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken verscheen een complete geschiedenis van het ontstaan der Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenparochie te Hansweert in 1868 en de bouw van de bijbehorende parochiekerk in 1871, geschreven door historicus G.J. Lepoeter te Kapelle.

In deze geschiedenis kunnen we lezen dat de katholieken van Oost Zuid-Beveland tot aan de nieuwe parochiestichting ressorteerden onder de parochie van de H. Maria Magdalena te Goes en destijds nood hadden aan een parochiekerk in de eigen regio, waarbij uiteindelijk niet voor Krabbendijke werd gekozen maar voor Hansweert. Initiatiefnemers voor deze stichting waren J.A. Eversteijn, pastoor te Goes, en J.B. van Hootegem, landbouwer in de Willem Annapolder bij Eversdijk. De nieuwe kerk zou uiteindelijk worden gebouwd door architect Theo Asseler; het werd een gebouw in neoromaanse stijl met een flinke toren met een lange spits, welke in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog is verwoest en niet werd heropgericht. Ook de rest van het gebouw heeft veel van de tand des tijds te lijden gehad; de gebruikte bouwstenen bleken al snel van inferieure kwaliteit te zijn, maar toch is ermee gebouwd. En ondanks alles staat de kerk er nu al bijna 150 jaar.

Van het genoemde bulletin is nog een beperkt aantal exemplaren leverbaar. Ze zijn voor twee euro per stuk verkrijgbaar bij L.M. van der Gouwe te Kloosterzande, telefoonnummer 0114-681909.

Hans de Vos, Kwadendamme