AANDACHT VOOR EEN HONDERDVIJFTIGJARIGE

De Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk werd in 1870-1871 gebouwd. Architect Theo Asseler ontwierp de zaalkerk in neoromaanse stijl.
Asseler was een neef van Theo Molkenboer en leerde het vak als bouwopzichter bij zijn oom, voor hij zich als zelfstandig architect vestigde. Hij bouwde voornamelijk rooms-katholieke kerken in het westen van Nederland. Asseler wordt, evenals zijn oom, beschouwd als een vertegenwoordiger van de stucadoorsgotiek, een vroege neogotische stijl waarin vormen uit de gotiek werden gebruikt zonder veel begrip van de gotische constructie.
Het was de tiende kerk die hij mocht ontwerpen in een reeks van 26 kerken die van zijn tekentafel kwamen en in de periode tussen 1866 en 1880 werden gebouwd. In de tussentijd zijn er zeven kerken al weer afgebroken en in 2016 brandde van de Laurentiuskerk in Weesp de toren af, die deels door hem was bedacht. In 2012 was de kerk als godshuis al gesloten, mede door de slechte fundering. Te hoge restauratiekosten noopten tot verkoop; nu is er een brouwerij en een yogastudio in gevestigd…..
Een van de bekendste en nog bestaande opdrachten was die van de abdij van Berne-Heeswijk, waar hij het kloostergebouw mocht ontwerpen in de passende stijl van de overige -oudere- gebouwen.
De kerk vertoont de voor Asselere bekende kenmerken die hij vaker toepast, maar elke keer heeft hij te maken met de opdrachtgever en het budget. De kerk in Hansweert lijkt in delen op die van zijn iets jongere broertje de H. Willibrorduskerk (1874) in ’s-Heerenhoek, die drie jaar later gebouwd zou worden. Deze driebeukige kruiskerk zou later – in tegenstelling tot die van Hansweert- wel een rijksmonument worden met beschermde status.
Ook de OLV van Altijddurende Bijstand-kerk in Roosendaal is een ontwerp van dezelfde architect in 1874, maar door uitbreiding begin 20e eeuw kreeg de bekende Pierre Cuypers hier een betekenisvolle hand is en werd ook die kerk als beschermd rijksmonument aangemerkt.
Boven de hoofdingang staat de toren met vier geledingen. De spits werd in 1940 bij oorlogshandelingen verwoest, waarna er een klein tentdak op de toren werd geplaatst. Wellicht mede hierdoor verloor de kerk zijn oorspronkelijke grandeur, maar de financiën lieten nimmer toe de spits in glorie te herstellen.
De kerk beschikt nog over de oorspronkelijke kruiswegstaties. Het eenklaviers orgel werd in 1916 gemaakt door orgelbouwer J.M.H. Giesen uit Goes.
De parochiekern Oost-Zuid-Beveland doet haar uiterste best om het kenmerkende gebouw te behouden; niet enkel als monument maar zeker als godshuis. Na de kerkelijke aderlatingen in Yerseke en Rilland is dat zeker een belangrijk streven. Het is te hopen dat noodzakelijke restauratie van sommige muren voldoende steun in geldelijke zin mogen vinden.