TIENDE SACRAMENTSPROCESSIE

Sinds de komst van het SARS-Cov-2-virus begin vorig jaar werden nergens nog grote processies gehouden. Maar in Kwadendamme was er dit jaar op Sacramentszondag juist genoeg ruimte voor een kleine mini-processie. Alles zat mee die zondag op de 6e juni. De cornonaregels voor kerkbezoek waren uitgerekend de dag ervoor nog verruimd, zodat er in onze kerk plaats was voor 68 bezoekers (ofwel 15% van het aantal zitplaatsen). Bovendien was het die dag aangenaam lenteweer, zodat de eucharistieviering in de buitenlucht kon plaatsvinden, onder de twee overgebleven grote bomen in de pastorietuin. Tijdens de processie werd het Allerheiligst Sacrament door waarnemend pastoor Paul Verbeek onder een baldakijn en voorafgegaan door het processiekruis in stilte rondom de kerk naar de tuin gedragen. Daar aangekomen begon de plechtige eucharistieviering. Na afloop daarvan werd aangekondigd dat er voor volgend jaar grootse plannen bestaan voor de organisatie van de 11e Kwadendamse sacramentsprocessie; laten we hopen dat men dan in Nederland voldoende begrip heeft opgebouwd voor een verstandige omgang met het genoemde virus, want dat zal dan zeker nog onder ons aanwezig zijn. De tiende sacramentsprocessie mag echter zeker een succes genoemd worden, ook al was deze erg klein. Na afloop was er weer een gezellige samenkomst op het Bonifaciuspleintje, met koffie, thee en dit keer een smakelijke traktatie van Tom Verbeek.

Tekst Hans de Vos, foto’s Jan Strooband