STATISTIEKEN 2018

Aan het begin van een nieuw jaar is het goed om de cijfers van het afgelopen jaar er eens bij te halen. Als we zo terugkijken, komen de

volgende aantallen voorbij. Acht kinderen mochten hun eerste Heilige Communie doen, en we sloten met tien vormelingen en een logeerweekend in onze pastorie aan bij de regionale vormselviering. We moesten afscheid nemen van acht parochianen; zes werden gecremeerd en twee op onze begraafplaats begraven. Er werd geen enkel kerkelijk huwelijk gesloten. En dan het gemiddelde aantal bezoekers per viering. De neerwaartse trend zet zich door. In 2017 was er nog een gemiddeld aantal van 109 bezoekers, maar in 2018 bleef de teller steken bij 104. Als we daarbij de hoogtepunten als Kerstmis, bluesfestival, Carnaval en Eerste Communie voor ogen nemen, dan is het duidelijk hoe leeg de banken op sommige andere zondagen er uitzien.

Desalniettemin mogen we met elkaar in en buiten de kerk nog steeds heel veel mooie dingen beleven, en daarbij veel inspiratie opdoen. Kijk eens naar de kerstactie van de caritas, vele mensen mochten we blij maken met het jaarlijkse cadeautje: een mooie engel of Maria gemaakt door cliënten het Gors in Goes. Of naar de doos bij de kerststal met giften aan het koningskind, die uiteindelijk haar bestemming vond bij mensen die best een extraatje kunnen gebruiken, naar de jonge mensen die met veel plezier de kerststal buiten en ook weer binnen zetten, naar de dames van de bloemengroepen die de kerk door het jaar heen zo prachtig presenteren, of naar de zangkoren, die zoveel aan de vieringen toevoegen. Of naar de gezelligheid van de buitenviering en de Hubertusviering, de samenwerking met Con Affezione en Con Amore, naar Prins Carnaval die hier sinds jaar en dag zijn onderdak vindt en alle bouwers en vierders zo fantastisch weet te inspireren. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn en veel te veel om op te noemen. Ook in het nieuwe jaar zetten we weer de schouders eronder.

Marga van de Plasse