SACRAMENTSPROCESSIE KWADENDAMME COMBINEERT DEVOTIE MET VRIJGEVIGHEID

Op Sacramentsdag werden op veel plekken in Nederland processies gelopen. In het Zeeuwse Kwadendamme werd de processie verbonden met een stukje naastenliefde: daar werden ook toiletartikelen voor de vluchtelingenopvang in Goes ingezameld. De sacramentsprocessie in Kwadendamme is een jaarlijks hoogtepunt voor katholiek Zeeland: ieder jaar trekken mensen van wijd en zijd naar het dorp om op Sacramentsdag om samen met het Allerheiligst Sacrament door de straten te lopen. Ook op zondag 2 juni trok de processie veel deelnemers. De processie in Kwadendamme is vrij uitzonderlijk. Niet alleen is het gebruik piepjong – de eerste editie werd in 2008 gelopen – maar ook is het de enige jaarlijkse sacramentsprocessie in het bisdom Breda. Een deel van de processiegangers loopt mee in Zeeuwse klederdracht. “De processie is ontstaan in het Jaar van het Religieus Erfgoed”, vertelt Theo Audenaerd van de parochiekerncommissie. “In het kader daarvan is de processie nieuw leven ingeblazen. ”De processie begint ieder jaar met een lof; daarna wordt de route zelf gelopen en ten slotte vieren de deelnemers de Eucharistie. Bij goed weer gebeurt dat in de pastorietuin; tot nu toe is dat ieder jaar het geval geweest.

De processie is niet alleen een liturgische activiteit: er zit namelijk ook een caritasaspect aan. Voor de vluchtelingenopvang in Goes zijn dit jaar toiletartikelen ingezameld. De vrijgevigheid bleek groot: de inzameling heeft twee grote tafels vol shampoo, scheerspullen en andere toiletartikelen opgeleverd. “Ieder jaar kiezen we met de caritaskernen binnen de parochie een goed doel uit”, zegt Audenaerd. Zo werd vorig jaar besloten om houdbare producten voor de Voedselbank te verzamelen, omdat er in dat jaar veel aandacht was voor de grote toename van klanten bij voedselbanken. De sacramentsprocessie in Kwadendamme heeft ieder jaar een thema. “Dit jaar was het thema: ‘In verbinding met Hem en elkaar’”, legt Audenaerd uit. “Wat past er nou beter bij dat thema dan een inzameling voor migranten?” Volgens Audenaerd was de inzameling “een groot succes”. Later deze week verwacht hij zo’n acht dozen vol zeep, tandpasta en deodorant naar de migrantenopvang in Goes te kunnen brengen. “Daar mogen we best trots op zijn”, vindt hij.

Tekst Luuk van den Einden (Katholiek Nieuwsblad), foto’s Jan Strooband

Vorig artikelKERKBALANS 2024