ORGELGESCHIEDENIS

In 1801 werd de eerste parochiekerk van Kwadendamme gebouwd. In 1820 werd een eenklaviers orgel met mechanische sleepladen voor deze kerk gebouwd door de Antwerpse orgelbouwer Joseph Delhaye. Het Delhaye-orgel werd op 13 maart 1820 in gebruik genomen met een bespeling door G. van Kalmthout uit Goes. Een stukje uit een gedicht van Pier van Stien Boudens zegt over het Kwadendamse orgel het volgende: ‘Prachtig vond ik de iengelbeelden en dir boven in den nok David, die op de arpe speelde in z’n mooien koningsrok’. Deze beelden waren vervaardigd door de Antwerpse beeldhouwer J. van Hool. In 1909 werd het orgel overgeplaatst naar de nieuwe kerk.

Hiervoor was het orgel echter toch te klein, waardoor men besloot een nieuw instrument te laten bouwen. Vermoedelijk werd hierbij het Delhaye-orgel ingeruild. In 1909 bouwde Bernard Pels een nieuw tweeklaviers orgel voor de nieuwe St. Bonifaciuskerk. Het was een orgel dat werd gebouwd in twee neogotische kassen en voorzien van mechanische tractuur. In 1931 werd een elektrische windmachine geïnstalleerd. In 1939 werd het Pels-orgel gerestaureerd door orgelmaker P.C. Bik uit Leiden. Hierbij werd het instrument voorzien van elektro-pneumatische tractuur met kegelladen. De huidige speeltafel is nog origineel (zie foto), maar de neogotische kassen zijn helaas gesloopt. In 1985 is het orgel voor de tweede maal gerepareerd. Deze restauratie werd uitgevoerd door de firma A. Nijsse & Zoon te Oud-Sabbinge.

Rob de Boo