LIEDEREN VAN OOSTERHUIS

Op een schijnbaar doodgewone woensdagavond hadden we opeens een halve kerk vol mensen, die waren samengekomen om met z’n allen liederen te zingen met teksten van de inmiddels overleden theoloog en dichter Huub Oosterhuis (de vader van Trijntje). De prachtige liederen op basis van deze teksten werden vanaf eind jaren zestig tot begin jaren tien vaak en met graagte gezongen, zowel in de protestantse kerken als in de katholieke. Het waren en zijn liederen met titels als ‘Zomaar een dak’, ‘De mens op aarde’, ‘Het lied in de vuuroven’, ‘Licht dat ons aanstoot’, ‘Uit vuur en ijzer’. Plotseling echter, zo rond het jaar 2010, vond de katholieke kerkleiding dat de teksten van deze liederen te vaag zijn en te weinig over God gaan, en daarom niet meer in kerkdiensten gezongen kunnen worden. Voor veel mensen was dit een pijnlijk besluit, want Oosterhuis’ liederen konden mensen vanwege hun poëtische teksten diep raken en met hun mooie melodieën, veelal gecomponeerd door Antoine Oomen en Tom Löwenthal, mensen zelfs in vervoering brengen. Daarom was die woensdagavond op 13 maart 2024 in Kwadendamme een mooie gelegenheid om de mooie, bekende liederen van Oosterhuis nog eens in een kerkgebouw ten gehore te brengen, op iedereen nog eens goed te laten inwerken, en uit volle borst mee te zingen. De zangbijeenkomst werd geopend en afgesloten door Theo Audenaerd, de liederen werden toegelicht en af en toe voorgezongen door Rens Stobbelaar, de dirigent was Kees Boonman, de organist Jolanda Nagelkerke, er waren koorzangers uit verschillende omliggende parochiekernen, een blazerskwartet onder leiding van Eric Remijn, en veel bezoekers. Misschien, zo werd gezegd, kan er nog wel eens zo’n avond georganiseerd worden, bijvoorbeeld een tweede avond met liederen van Oosterhuis, of een avond met Nederlandse kerstliederen later dit jaar. Alle ideeën hiervoor zijn welkom.

Hans de Vos en Jan Strooband

Vorig artikelOPBRENGST VASTENACTIE