IN MEMORIAM LEO GRIM

Met verslagenheid moesten we 12 maart jongstleden kennisnemen van het onverwachte overlijden van Leo Grim. Hij werd geboren op 14 juni 1958 in Oudelande maar als snel verhuisde het gezinnetje naar Kwadendamme, naar het huisje aan de Vreelandsedijk. Daar werden Leo’s beide broers geboren. Hij groeide op langs de bekende en vertrouwde patronen van de jaren 70 en 80 en wist al vroeg dat hij onderwijzer wilde worden. Nadat hij zijn Pabo-jaren met succes had afgerond, kreeg hij een aanstelling op de school in Kwadendamme; bijna tot aan zijn pensionering zou dat zo blijven. Zoals overal in Nederland veranderde de sfeer in de kleine dorpen, ook in de dorpskerken. Wat vertrouwd en vanzelfsprekend was, werd langzamerhand anders omdat de wereld er omheen veranderde. Hoeveel kinderen zou Leo begeleid hebben naar de eerste heilige communie? Die voorbereidingen deed hij met verve.

Eind jaren 90 leerde hij Eric kennen. Het was zijn grote liefde. Ze trouwden op 1 maart 2012 en wat was het tragisch dat Eric kort daarna kwam te overlijden. Leo hield van stamboomonderzoek en geschiedenis, van klederdracht en rituelen. Dat eerste uitte zich in zijn lidmaatschap van Mooi Zeeland, het laatste onder andere door een grote inzet voor een doorstart van de Sacramentsprocessie in 2008. Dat werd een succes. Het afscheid van Eric en vooral de tijd erna bezorgden hem veel stil verdriet waarvan slechts enkelen de zwaarte kenden. Tijdens een eucharistieviering onder de bezielende leiding van Paul Verbeek op maandag 18 maart namen we afscheid en vond Leo zijn laatste rustplaats op ons kerkhof.

Vorig artikelIN MEMORIAM SJAAK UITTERHOEVE
Volgend artikelClusterviering “Eligius”