HERDENKING SLAG OM DE SCHELDE

Op 27 oktober herdachten we tijdens de Heilige Mis met pastor Leo Peeters de Slag om de Schelde in 1944. Tijdens deze slag in de Tweede Wereldoorlog werd Kwadendamme zwaar getroffen, met vijftien doden en een onbekend aantal gewonden tot gevolg, en een zwaar beschadigde kerk en pastorie. Pastor Peeters, destijds vijf jaar oud, kon zich nog herinneren dat zijn familie tegen het op de kerktoren gerichte granaatvuur van de geallieerden schuilde in een afgelegen boerderij bij Nisse, en dat hij na afloop door de Schotse soldaten op de schouders werd genomen. Maar niet iedereen kwam er zo genadig vanaf; daarom bood pastor Peeters de familieleden van de slachtoffers een plaats vooraan in de kerk, las plechtig alle namen van de gevallenen voor en brandde voor iedereen een kaars. Daardoor werd het stil in de kerk, heel erg stil. Gelukkig is er thans vrede en vrijheid, maar in zijn preek legde pastor Peeters uit dat vrede en vrijheid kennelijk niet vanzelfsprekend zijn; daar moet continu aan gewerkt worden, net als aan de alles verbindende liefde. We moeten voorkomen dat dit allemaal holle frasen worden, en ons verlangen ernaar niet na 75 jaar langzaamaan uitdooft. Na afloop van deze stemmige mis was er een kranslegging bij het oorlogsmonument op het kerkhof.