DODENHERDENKING 2022

Het is 4 mei 2022, Nationale dodenherdenking. In heel Nederland staan we bij stil bij de slachtoffers die vielen in de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij de slachtoffers die daarna vielen bij oorlogsmissies. Ook in Kwadendamme gedenken we dan de oorlogsslachtoffers en het is een goede traditie dat we daarbij letterlijk en figuurlijk stil staan op het kerkhof, bij het oorlogsmonument. De felle gevechten die plaatsvonden in het najaar van 1944 troffen veel parochianen: vele gewonden en helaas ook een aantal dodelijke slachtoffers, in het bijzonder het gezin Franse.

Voorzitter Sjaak Uitterhoeve memoreerde in zijn toespraak deze slachtoffers en de heftige tijd van toen, ook plaatste hij bloemen. De ruim twintig aanwezigen waren onder de indruk, ook en vooral van de verhalen van de twee aanwezigen die zelf de oorlog hadden meegemaakt en hun herinneringen hadden aan die zware dagen in oktober 1944. Het is onvoorstelbaar dat we in onze tijd opnieuw geconfronteerd worden met zoveel oorlogsgeweld op relatief korte afstand. Deze zorgen sprak Sjaak ook uit, we waren er allemaal stil van. Zoals gewoonlijk klonken de Last Post en het Wilhelmus, hoog uit de klankgaten van de kerktoren, zo mooi gespeeld door Eric Remijn. Het was kortom een gedenkwaardig moment.

Tekst Rita Audenaerd

Vorig artikelGOSPELVIERING 2022