Opvang Oekraïense vluchtelingen in de pastorie van Heinkenszand

Na een periode van sjouwen en verbouwen is onze pastorie geschikt gemaakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, met dank aan de vele vrijwilligers die belangeloos hun steentje hebben bijgedragen. De bovenste verdieping was in gebruik bij het jongerenpastoraat en is nu ingericht als woonkamer. Er is daar veel werk verricht aan schilder- en sauswerk. Naast onze eigen vrijwilligers en vrijwilligers uit de Pater Damiaanparochie/Mariaparochie hebben hier ook vluchtelingen aan meegewerkt. Aansluitend aan de woonkamer is een pantry ingericht met warm en koud water en een eenvoudig keukenblokje. In dezelfde ruimte staat een koelkast die we gekregen hebben. Ook is daar ruimte om kleding te strijken en er zijn planken aangebracht voor de berging van schoonmaakartikelen enz. Een parochiaan heeft gezorgd voor passende verlichting en aansluitingen voor de boiler en badkamer. Dat was best een hele klus.

De slaapverdieping is helemaal schoongemaakt en we hebben daar nu 3 mooie kamers ingericht.

Op de benedenverdieping kunnen ze gebruik maken van de pas gerenoveerde keuken. Hier was nog plaats voor een koel-/vriescombinatie die beschikbaar gesteld is door een parochiaan. En andere parochianen hebben weer gezorgd voor fietsen. Verder is de wasmachine in de bijkeuken geschonken. Het is hartverwarmend wat er allemaal beschikbaar gesteld werd. We hebben het mooi in kunnen richten zodat de mensen zich thuis kunnen voelen.

Nadat het klaar was hebben we even moeten wachten op de eerste bewoners. Op 22 juli 2022 kwamen de eerste 2 mensen. Het is een jong stel uit Cherson, Yurii en Yuliia. Op 27 juli is een moeder, Liudmilla, gearriveerd met 2 kinderen. Een jongen van 17 en een jongen van 9. Op 5 september kwam Natalia er bij, een vrouw van rond de 50. Yurii spreekt goed Engels dus dat is fijn om mee te communiceren. Hierdoor kan hij iedereen helpen met vertalen en uitleg geven over hoe het werkt en wat er gebeurt. Het is namelijk zo dat de kamers op de begane grond in gebruik blijven voor de vrijwilligers van onze eigen parochiekern. Op die momenten dat er vrijwilligers zijn maken wij ook gebruik van de keuken. Dat ervaart niemand als een probleem en is ook tot op heden soepel verlopen.

We merken dat de bewoners een nare situatie achter zich kunnen laten en zich hier veilig voelen.

Ze zijn wel gewaarschuwd voor de sirene die afgaat op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur zodat ze weten dat dit een test van het systeem is. Ze ervaren de vliegtuigjes van vliegveld Zeeland zelfs al als een bedreiging op dit moment nog.

Kortom we zijn als parochiekern Heinkenszand blij dat we met zijn allen een veilige haven kunnen bieden aan mensen in nood.

Ondertussen ziijn we enige tijd verder. Het jonge stel kwam uit de horeca in Cherson en heeft hier ook werk in gevonden. Ludmila werkt 6 dagen per week in de peren- en appelpluk. De kinderen gaan naar school. Natalia werkt in de tomaten- en paprikakassen. Het is opvallend dat ze ontzettend werkwillig zijn. De oudste jongen, Dima, gaat af en toe in zijn vrije tijd ook mee in de pluk. De jongste jongen, Pavlo, gaat naar de training van de plaatselijke voetbalclub. Bij de gemeente Borsele is er een Oekraïense vrouw in dienst die goed Engels spreekt en de contacten verzorgt tussen de verschillende partijen. Ook met de gemeente is er een goede verstandhouding om het hen zo goed mogelijk naar de zin te maken. Zelf zijn ze ook heel erg dankbaar voor de hulp en begeleiding bij werk, school, club enz.

Het jonge stel doet zijn best met Nederlandse taal. De ouderen hebben er meer moeite mee. Nederlands is voor hen een moeilijke taal. Ze zijn al wat ouder en leren niet zo gemakkelijk en willen gewoon terug naar Oekraïne als dat kan. Er is inmiddels een leuke, familiaire band ontstaan met hen. Dat geeft een warm gevoel. Als we er met handen en voeten niet uitkomen met de communicatie dan is er in noodgevallen hun vertaal-app.

Een parochiaan.

Vorig artikelCollectes