Op bedevaart naar de Lourdesgrot

Een gezelschap van ca. 100 pelgrims komt op maandag 22 mei vanuit de omgeving Knokke-Heist op bedevaart naar de Lourdesgrot in Heinkenszand, waar eerst een viering wordt gehouden in de kerk. De viering , die wordt opgeluisterd door ons dameskoor, wordt voorgegaan door begeleidend pastoor Chris Geldof. Aansluitend bezoeken ze de grot, waar de pelgrims gelegenheid krijgen voor een gebed en om een kaarsje op te steken.

 

Het was groot feest in Heinkenszand en omgeving toen op 25 maart 1912 de Lourdesgrot werd ingewijd door pastoor Krook. De inwijding begon met een plechtig Lof in de kerk, gecelebreerd door de Deken, met assistentie van maar liefst 14 geestelijken uit de omringende parochies! De kerk zat stampvol en de gelovigen stonden tot ver in de Kerkdreef buiten het kerkgebouw. Na het Lof trok men in processie naar de grot. Vooraf het kruis, omringd door koorknapen en bruidjes, die vanen droegen, palmtakken en pluimen. Maar liefst 40 bruidjes namen deel aan de stoet. Bij de grot aangekomen werden de zegeningen verricht en daarna werd op treffende wijze de opdracht voor de kinderen van Heinkenszand aan Maria verricht. Het bouwen van de grot, een kopie van de grot in Lourdes, was overigens een idee van Pastoor Teule, die op 13 september 1911 de eerste steen heeft gelegd.

In 1977 werd besloten de grot grondig te renoveren, want de bouwkundige toestand was dermate slecht geworden dat het verboden werd er nog in te komen. In augustus 1980 werd hij, met een eucharistieviering in de grot, in het bijzijn van 500 parochianen opnieuw ingewijd. In 1990 werden een glazen deur en verlichting aangebracht, waardoor hij een meer eigentijds uiterlijk kreeg.

De Lourdesgrot is nog steeds een bezienswaardigheid en een plek om tot bezinning te komen en om Maria te eren. Vanaf het centrum van het dorp is hij zichtbaar en veel mensen die het zien komen er heen om hem van dichtbij te bewonderen en er een gebedje te doen. Dat pastoor Teule een vooruitziende blik heeft gehad, blijkt wel uit het feit dat er nog steeds dagelijks mensen naar de grot komen ter verering van Maria en om een kaarsje op te steken. Daarnaast worden de wekelijkse rozenkransvieringen in mei en oktober altijd zoveel mogelijk in en om de grot gehouden, terwijl ook regelmatig op die plaats afscheid van de overledenen wordt genomen. Op zaterdag 20 mei vindt er om 19.00 uur een Mariaviering plaats bij de grot, met uiteraard speciale aandacht voor Maria.

Als Damiaanparochie kunnen we trots zijn op de Lourdesgrot en mogen we haar koesteren!

 

Ad Courtin

Vorig artikelHoe staat het met de Oekraïense gasten in de pastorie van de H. Blasius in Heinkenszand?
Volgend artikelPaasviering 9 april