Kerkklokken.

In Nederland bevindt zich een groot aantal luid- en carillonklokken. Ik ben met een aantal mensen een database aan het opzetten met daarin alle informatie over alle luidklokken en beiaarden van Nederland. Wanneer het mogelijk is, wordt er een beeld- en geluidsopname toegevoegd die wordt gemaakt bij de klokken zelf. Omdat als gevolg van potentiële kerksluitingen op termijn veel klokken waarschijnlijk niet meer zullen klinken, heb ik besloten mij met name te focussen op Rooms-Katholieke kerken in het land, omdat daar momenteel de secularisatie het hardst ingrijpt.

Hieruit volgt mijn vraag: Is het mogelijk om de luidklokken van de bij de Heilige Pater Damiaanparochie behorende kerken op een door-de-weekse dag te luiden voor een beeld- en geluidsopname, die wordt gemaakt boven in de toren? De voorkeur gaat hiervoor uit naar de zaterdag. Daarbij zou ik graag, wanneer er meerdere klokken aanwezig zijn, de afzonderlijke klokken ongeveer 1 minuut willen luiden en de klokken samen ca. 3 minuten. Bij het aanwezig zijn van slechts één luidklok is drie minuten voldoende.

Ik ben zelf 20 jaar oud en intussen al ruim 7 jaar bezig met bovenstaand project. Ik heb daarmee veel ervaring opgedaan met het beklimmen van kerktorens. Alle video’s van mij komen op YouTube (www.youtube.com/NielsvanderGiessen) terecht en zullen worden opgenomen in de database.

Op zaterdag 11 februari 2023 om 15.30 uur komt Niels van der Giessen naar onze kerk om het geluid van de klokken op te nemen.

Vorig artikelVerhuizing
Volgend artikelDe levende kerststal op 26-12-2022