Hoe staat het met de Oekraïense gasten in de pastorie van de H. Blasius in Heinkenszand?

Omdat we geregeld vragen kregen over “onze” Oekraïense mensen hebben we op 4 februari 2023 een gesprek met hen gevoerd met behulp van tolk Tamara. Hieronder hun verhaal.

Afgelopen zomer kwamen de eerste mensen. Met die groep kwam ook Natalia. Wegens een reorganisatie op Hof van Zeeland zijn die eerste mensen, behalve Natalia, naar Hof van Zeeland vertrokken in november.

 

Natalia (56) is bij ons gebleven. Ze arriveerde op 8 september 2022. Ze komt uit Krivyi Rih. Een plaats dat in de frontlinie ligt. Op het moment wordt er niet op die plaats geschoten maar er overheen. Haar man en zoon wonen daar nog. Natalia werkte in de metaalbewerking. Van componenten met chemische stoffen bepalen ze welke dikte het metaal kan krijgen. In de buurt zijn de grondstoffen daarvoor beschikbaar. Ze hoopt terug te kunnen naar haar werk omdat ze het daar erg naar haar zin had. Haar reis ging van Polen naar Hannover, vervolgens naar Brussel om in Hasselt bij Zwolle in een asielzoekerscentrum terecht te komen. Het was daar erg stressvol. Gelukkig kon ze op Hof van Zeeland terecht, wat de eerste opvang is van de Gemeente Borsele. Vandaaruit wordt iedereen verdeeld door de Gemeente.

 

Nadya (48) kwam aan op 3 december 2022. Ze komt ook uit Krivyi Rih. Zij is de zus van Natalia. Zij kon rechtstreeks met haar zoon Dennis (13) doorreizen naar onze pastorie. Haar man en zoon van 28 zijn in Oekraïne gebleven. Nadia werkte op een agrarisch privé-bedrijf. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie mochten de boeren in Oekraïne een stukje privéland houden. Sommige eigenaren verhuren hun land aan de agrarische bedrijven. Die zaaien er zonnebloemen, koolzaad of tarwe op. Nadya is boekhouder en verzorgde het contact met de verhuurders. Ze werken met contracten van ± 20 jaar. Het is een bedrijf van meer van 2000 ha.

 

Op 8 december 2022 kwamen Irina (36) en haar zonen Danilo (14) en Kiril (4). Ze komen uit Konotop. Irina werkte in een kleine winkel als boekhouder. Zij hield de inkoop en verkoop bij. Het waren lange dagen. Het werk begon ’s morgens om 7 uur tot ’s avonds half 9. Het zwangerschapsverlof in Oekraïne is 3 jaar. Ze mogen maar werken totdat ze 7 maanden zwanger zijn, dan moeten ze stoppen. Als ze terug is wil ze afspreken om tot 5 uur ’s middags te werken. Irina was eerst in april op Hof van Zeeland. Ze reisde met 4 treinen. Via Polen naar Hamburg, Den Haag en Piershil. In Piershil zat ze 3 weken in de opvang voordat ze op Hof van Zeeland terecht kwam. In augustus is ze teruggegaan naar Oekraïne voor haar ouders. Toen het in de winter moeilijker werd zonder elektriciteit en warmte is ze teruggekomen en is Yulia meegekomen.

 

Op 8 december 2022 is Yulia (28,) ook uit Konotop en nicht van Irina, met haar meegekomen naar de pastorie. Yulia werkte in de IT. Ze bouwde websites met een domeinnaam. Ze zorgde er voor dat het thema goed bij de website paste. Dat heeft ze ongeveer 6 jaar gedaan.

Natalia, Nadya en Yulia werken inmiddels in de kassen om b.v. tomaten en paprika’s te oogsten. Danilo en Dennis volgen via een digitale verbinding onderwijs in Oekraïne. Dat gaat heel goed omdat ze blij zijn dat ze elkaar op deze manier vast kunnen houden. Na de krokusvakantie kunnen ze misschien naar de ISK school in Middelburg. Dat is heel pittig omdat er verwacht wordt dat ze binnen 1 of 2 jaar door kunnen stromen naar het reguliere onderwijs. Veel kinderen hebben het er erg taai mee wat er van hen verwacht wordt. Ze zijn ook lid geworden van voetbalclub Luctor Heinkenszand. Kiril zit sinds kort in groep 1 van De Wegwijzer. Voordat hij er terechtkon ging hij in de pauze al met de andere kinderen spelen.

Tot zover in het kort over hun wel en wee.

Wim & Thekie Kok

Vorig artikelTweedaagse rommelmarkt ten bate van de Heilig Blasiuskerk.
Volgend artikelOp bedevaart naar de Lourdesgrot