Dit jaar is het 70 jaar geleden dat het orgel van de Antoniuskerk in Roosendaal in gebruik genomen werd. Het werd door Fa. L. Verschueren uit Heythuysen (Limburg) in 1954 opgeleverd. De dispositie, de samenstelling van orgelregisters, is bedacht door de beroemde Vlaamse organist en componist Flor Peeters. Hij heeft, na overplaatsing van dit orgel, op 13 november 1970 het openingsconcert in onze kerk verzorgd.
Door sluiting van de Roosendaalse kerk kon het orgel naar Goes komen. Een buitenkans en ‘een voordeeltje’. Ons voormalige orgel had nogal eens kuren en een nieuw orgel is niet goedkoop. De “Stichting Orgelcommissie ’70” werd opgericht om gelden te vergaren, met notaris G.F. Giele als voorzitter en dhr. K.G. Prent als secretaris-penningmeester. Het initiatief voor overplaatsing kwam van Evert Heijblok, bekend als dirigent/organist van het jongenskoor van de Zeeuwse Koorschool en het herenkoor St. Cecilia.
Een enthousiaste schare vrijwilligers (waaronder ondergetekende en zijn vader Kees Remijn † 1973) uit de kringen van de koorzangers hebben destijds veel werk verricht. Dit gebeurde o.l.v. dhr. L. Eversdijk, orgelbouwer te Goes. Zo kon het gebeuren dat jongens van de Koorschool een doorgeef-rij vormen van de orgelzolder naar de 2e torenkamer om zo de orgelpijpen van het voormalige orgel tijdelijk op te slaan.
Heren van het herenkoor zag ik zware windladen, speeltafel en andere zware onderdelen naar boven hijsen met lieren en takels. Ook verhuisbedrijf “Vogel Verhuizingen” werd ingeschakeld voor het vervoer.
Maar voor het allemaal zover was, ben ik meegereisd met Evert Heijblok naar Roosendaal voor een eerste bespeling en kennismaking met dit Verschueren-orgel. Ik was 12 jaar oud en had al eens eerder op 10-jarige leeftijd in onze kerk op Palmzondag gedeeltelijk een dienst begeleid terwijl de koren ‘beneden’ zongen. Maar wat een orgel! Zoveel registers, klankkleuren en mogelijkheden, fantastisch!
Heel wat keren ben ik samen met mijn vader naar Roosendaal geweest. Ik heb enorm veel geleerd en genoten van dit orgel. De grote zinken frontpijpen waren er al uit gehaald om opnieuw gespoten te worden in Goes. Orgelspelen kon toen nog steeds. Er zaten immers nog steeds meer dan 2200 klinkende pijpen in!
De orgel- en koorzolder in Goes werd aan de voorzijde uitgebreid vanwege de ruimte die nodig was voor de kooropstelling en voor het grotere orgel. Het metaal-constructiewerk hiervoor werd verricht door dhr. Reichard, destijds gevestigd op de hoek Kreukelmarkt-Keizersdijk. Deze ambachtsman stond bekend om ‘zijn’ hekje op het topje van de televisietoren. Timmerfabriek Slabbekoorn, met name in de persoon van Kees Jansen, verzorgde de betimmering van de balustrade en de nieuwe zijkanten van de orgelkast plus het koorpodium.
Sinds 1988 zorg ik voor het onderhoud van dit orgel door het regelmatig te stemmen, reparaties te verrichten en de intonatie bij te werken. We kunnen daardoor nog steeds genieten van de orgelklanken die ons toekomen en begeleiden bij onze zang. Daarover, en over de orgel-geschiedenis in de loop der jaren, meer in een volgend artikel.
Tuur Remijn
organist-orgelbouwer
koorleider dameskoor Con Amore