Hoe ziet een Goede Week er uit voor een koster

Op zaterdag voor Palmzondag de manden vullen met palmtakjes en het rood ophangen bij de ambo’s en tussen het altaar, het rode kazuifel klaar hangen voor de voorganger Pater Thaddy.

Maandag is er een boeteviering: alles weer veranderen in het paars. Op dinsdag alle beelden en kruisen afdekken met witte doeken. Op woensdag in het stiltecentrum Magdalenakapel klaar maken, 5 vazen met rozen, 2 kandelaars met 5 kaarsen, een baldakijn, en alles in het wit in verband met Witte Donderdag.

Witte Donderdag: om 18.00 uur aanwezig om de viering door te spreken met Pater Thaddy en pastor Wiel Hacking die het Paastridiuüm verzorgen. Na de communie worden de hosties in een plechtige processie naar de dagkapel gebracht en blijft er 1 parochiaan achter om te bidden. Daarna ontbloten we het altaar en na de lezing over de Hof van Olijven gingen we naar de sacristie. Pater Thaddy en pastor Wiel gingen aanbidden en de acolieten bleven wachten in de sacristie tot ze terugkwamen. Toen gingen we eerbiedig naar de dagkapel om de vazen met rozen, de kandelaars en het baldakijn weer op te halen en de vazen werden bij het kruis gezet.

Goede Vrijdag: de 2 ambo’s, altaar in het rood. Om 08.00 uur was ik in de kerk om de beamer  met scherm en computer klaar te zetten met Eric voor de Kruisweg van 15.00 uur. Na de Kruisweg alles opruimen en weer teruggebracht naar het Pastoraal Centrum. Kan ik nog even komen repeteren voor de kinderviering de volgende dag om 13.15 dus weer op de fiets de kerk openen, nog eens alles door spreken voor de volgende dag.  Om 18.00 weer aanwezig voor de plechtigheden voor de viering van 19.00 uur.

Stille Zaterdag: om 09.00 uur naar de kerk met vrijwilligers die heel belangrijk zijn tijdens deze dagen, alles klaargezet voor de Paaswake.  “Kan ik nog repeteren?“ vroeg Wim Boer om 11.00 uur. Ja hoor als je alles maar laat staan voor de kinderviering. De leden van het Jeugdprojectkoor kwamen om 14.45 uur repeteren en aansluitend was daar om 16.30 uur de kinderviering met Pater Thaddy. Naar huis gaan was geen optie dus na een eenvoudige maaltijd de voorbereiding voor de Paaswake om 18.00 uur en om kwart voor tien reden we naar huis want we waren net op tijd thuis vanwege de lockdown.

1e Pasen: ik ga vroeg naar de kerk want alle kaarsen moeten branden, en toen de pastoor niet arriveerde hadden wij het geluk dat pastor Buijssen in de kerk zat en bereid was om de viering voor te gaan zonder voorbereidingen (petje af 93 jaar oud!!).

2e Paasdag: wat een luxe hadden wij: pater Thaddy had een logé pastoor Luc Simons, die samen met hem in de viering voorging en zo zat mijn taak na een inspannende week er voor mij op.

Groet, Florien de Hond .