Expositie in de dagkapel parochiekerk te Goes

Expositie in de dagkapel parochiekerk te Goes. 

In september 2023 is in de dagkapel van de H. Maria Magdalenakerk een kleine expositie te zien met replica’s van voorwerpen die zich vóór de Beeldenstorm in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes bevonden. De protestanten namen de kerk in 1578 over. De katholieken moesten hun spullen weghalen en gingen verder in schuilkerken.

Vanaf 1798 werd de katholieke godsdienst weer officieel erkend. De katholieken mochten weer een eigen, nieuw kerkgebouw betrekken of bouwen. Vanaf 1815 gebruikten zij in Goes een kleine waterstaatskerk. Het huidige kerkgebouw aan de Singelstraat werd in 1908 in gebruik genomen.

Wat is er overgebleven van de inventaris uit de katholieke tijd van de oudste Maria Magdalenakerk? Helaas niet veel. Kunstwerken en dergelijke werden destijds opgeslagen en naderhand ging een en ander  in de openbare verkoop of raakte zoek. Tot op de dag van vandaag kunnen we weinig terugvinden.

Een paar (delen van) altaarstukken doken op bij musea en een paar documenten – zoals missalen – bij het Gemeentearchief Goes. De parochie van de Heilige Maria Magdalena heeft door de eeuwen heen enkele fraaie textielstukken weten te bewaren. Het gaat om borduurwerk op kazuifels en een processievaandel.

De moeite van een bezoekje waard!
Hopelijk wordt in de toekomst meer teruggevonden.

Willy van Meegen, Gemeentearchief Goes en StichtLicht

Foto processievaandel. Lenneke Strijd.

 

Vorig artikelBernardusoctaaf 2023
Volgend artikel“DE BELLRINGERS LATEN BELLEN RINKELEN IN FRANKRIJK”