Eucharistische gebedsestafette door Europa

 

De Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) organiseert tijdens de Veertigdagentijd een gebedsestafette door Europa. Alle 39 Europese landen die aangesloten zijn bij de CCEE is gevraagd de mis op te dragen voor de slachtoffers van de oorlogen in Oekraïne en in het Heilige land en voor de komen bisschoppensynode. De Nederlandse kerkprovincie is op zaterdag 9 maart aan de beurt.

De internationale gebedsestafette is op Aswoensdag (14 februari) van start gegaan in Albanië. De gebedsketen gaat door heel Europa. In Nederland wordt gebeden op 9 maart. De afsluiting vindt plaats op 28 maart in Hongarije. Het is voor de vierde keer dat de CCEE een dergelijke gebedsestafette, gericht op vrede, organiseert.

Meebidden voor vrede en voor de synode kan thuis, maar ook in alle Nederlandse bisdommen. Een eerste mis wordt ’s ochtends opgedragen in bisdom Den Bosch en de laatste missen voor de genoemde intenties vinden plaats in het Aartsbisdom Utrecht en bisdom Roermond. In ons bisdom is op 9 maart als volgt:

Bisdom Breda
10.30 uur in de H. Trudokerk, Molenstraat 9, te Zundert, aansluitend aanbidding tot 12.00 uur. Celebrant Mgr. Jan Liesen (e/o pastoor H. van Geel).

24 uur voor de Heer

Omdat 9 maart deels samenvalt met de “24 uur voor de Heer” op 8 en 9 maart 2024, is er in het bisdom Breda aansluitend op de heilige mis voor de synode en voor vrede tijd voor aanbidding van het Allerheiligst Sacrament. In de H. Trudokerk van de Parochie Christus Koning vindt dit gebedsmoment plaats tussen 11:00 en 12:00 uur. Zie ook de themapagina 24 voor de Heer.

Eucharistische aanbidding is een gebedsvorm binnen de Katholieke Kerk waarbij het Allerheiligste wordt aanbeden. Vaak gebeurt dat geknield voor een Hostie in een monstrans op een altaar.

De “24 uur voor de Heer” zijn sinds 2015 elk jaar onderdeel geweest van de Veertigdagentijd als voorbereiding op Pasen. In 2015 nam paus Franciscus het initiatief op in de bul Misericordiae vultus, waarin hij het Heilig Jaar van de Barmhartigheid afkondigde. Daarna is het elk jaar onderdeel geweest van de Veertigdagentijd als voorbereiding op Pasen.

Foto: Ramon Mangold

Vorig artikelReliek Heilige Bernadette komt naar Nederland
Volgend artikelStille Omgang 2024: Ook voor jongeren!