Derde druk encycliek Laudato si’ nu beschikbaar

Nadat de eerste en de tweede druk van de encycliek Laudato si’ eind 2022 geheel waren uitverkocht, is er nu een derde druk van deze bijzondere rondschrijfbrief van paus Franciscus beschikbaar. De paus zette in 2015 met deze encycliek de zorg voor de schepping als ‘ons gemeenschappelijk huis’ wereldwijd op de agenda.

De officiële Nederlandse vertaling is een uitgave in de serie Kerkelijke Documentatie van het Secretariaat van het Rooms-katholiek Kerkgenootschap (SRKK). In de uitgave zijn enkele handige bijlagen toegevoegd, zoals een trefwoordenregister en registers van de geciteerde Bijbelteksten, documenten en personen. Dit biedt met name voor studiedoeleinden extra gebruiksgemak.

Integrale ecologie
In de encycliek spoort paus Franciscus iedereen die verantwoordelijk is voor economische, politieke en sociale kwesties en alle mensen van goede wil aan om “beschermers van de schepping” te zijn. De paus benadrukt dat zorg voor de schepping niet alleen een politieke kwestie is, maar vooral een morele kwestie. De aarde is een gave van God, een gave die gekoesterd en beschermd moet worden.

Bisschop Gerard de Korte over Laudato si’
Bij gelegenheid van het uitkomen van de derde druk schrijft bisschop Gerard de Korte van ’s-Hertogenbosch over de inhoud en betekenis van dit belangrijke document. Mgr. De Korte is bisschopreferent voor Kerk en Samenleving namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie en brengt Laudato si’ bij vele gelegenheden ter sprake en onder de aandacht. Hij schrijft: “Laudato si’ vormt een moreel kompas voor bestuurders, ondernemers, wetenschapsmensen en technici om bij alle grote beslissingen een duurzame gerechtigheid centraal te stellen. De paus zal als eerste erkennen dat de vraagstukken complex en weerbarstig zijn. Er spelen vanzelfsprekend grote belangen en problemen kunnen op verschillende manieren worden aangepakt. De Kerk stelt eerder indringende vragen dan dat zij grossiert in stellige antwoorden. Laudato si’ schetst echter wel op een indringende wijze de actuele katholieke visie op de goede en rechtvaardige samenleving.”

Documentaire met paus Franciscus
Op 4 oktober vorig jaar ging op de feestdag van Sint-Franciscus van Assisi in het Vaticaan de documentaire ‘The Letter’ (De brief) in première. Deze film naar aanleiding van Laudato si’ laat verschillende mensen aan het woord over hun ervaringen met klimaat en sociale gerechtigheid. Ook paus Franciscus zelf spreekt over dit thema. De film werd geproduceerd door een Academy Award-winnend team, Off the Fence, in samenwerking met de Laudato si’-beweging en de dicasteries voor Communicatie en Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling.

Bestelinformatie encycliek Laudato si’:
Per e-mail: stuur een mail naar bestel@rkk.nl met in het bericht uw naam en volledige adresgegevens (zoals hieronder). Per post: via Bisdom Breda, Postbus 90.189, 4800 RN Breda. U kunt voor het bestellen ook onderstaand bestelformulier printen en ingevuld opsturen. Voor vragen over uw bestelling kunt u bellen met Bisdom Breda: 076 – 522 34 44. (Dagelijks telefonisch bereikbaar tot 12.30 uur).

Vorig artikelBoodschap paus Franciscus Wereldgebedsdag voor Roepingen: over genade en missie
Volgend artikelKerkenvisie; wat is dat?