Coronamaatregelen Kerk verder versoepeld vanaf 26 juni

Met ingang van 26 juni aanstaande voert de overheid wederom versoepelingen van de coronamaatregelen door. De bisschoppen hebben bezien wat dit betekent voor het protocol van de Rooms-Katholieke Kerk. De gunstige ontwikkeling in de besmettingscijfers geeft de mogelijkheid tot een versoepeling van het maximum aantal gelovigen dat een viering kan bijwonen.

Met ingang van 26 juni aanstaande wordt het maximale aantal kerkgangers losgelaten. In alle kerken mogen kerkgangers worden toegelaten als de gelovigen onderling anderhalve meter afstand kunnen houden. Ook andere basisregels uit het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’, zoals bijvoorbeeld de regels over communie uitreiken, hygiëne en het dragen van mondkapjes blijven onverkort gelden.

 

Zingen
De richtlijnen met betrekking tot zingen wijzigen op 26 juni  met uitzondering van zingen door kinderen tot en met 12 jaar. Volgens deskundigen is zingen door koren pas weer verantwoord vanaf het risiconiveau ‘waakzaam’.

Dit betekent dat voorlopig de richtlijn wordt dat maximaal 12 zangers kunnen zingen. Voor kinderen tot en met 12 jaar kan een uitzondering worden gemaakt. Meezingen uit volle borst door kerkgangers wordt nog ontraden!

Weer met meer mensen samen vieren!
Het is deze maand precies een jaar geleden dat – op 1 juni – de publieke vieringen in de kerken konden worden hervat en dat vanaf 14 juni op het hoogfeest van Sacramentsdag de Heilige Communie weer kon worden uitgereikt. Parochies en hun gelovigen zijn in gezamenlijkheid een lange weg gegaan en gaan nu een tijd tegemoet waarin zij weer met meer mensen samen de Eucharistie kunnen vieren als bron en hoogtepunt van heel het christelijk leven (Vaticanum II, Lumen Gentium 11), tot opbouw van de Kerk in de wereld van nu. Dit vervult de bisschoppen met dankbaarheid en blijdschap.

Vorig artikelWonen in de liefde
Volgend artikelWeer opbouwen in tijd van versoepeling