Unieke online thuisbeleving van Kerstavond

Een kleurrijk palet van kerken in Goes hebben de handen ineengeslagen, om een aansprekende Kerstviering te realiseren voor jong en oud. Het idee is een initiatief van stichting Goed Nieuws Goes – organisator van de Lichtjestour en de kerstzang bij de Sint-Maartensbrug -, en ontstond doordat de geloofsgemeenschappen op zoek gingen naar een doeltreffend alternatief voor het fysiek samenkomen (hetgeen niet wenselijk is in deze tijd van coronamaatregelen).

Met deze kerstuitzending is sprake van een historische gebeurtenis, als het gaat om samenwerking tussen kerken in Zeeland. Het gebeurt niet vaak: dat een bondspredikant en voorganger van een evangelische gemeente het Kerstevangelie verkondigen in een rooms-katholiek kerkgebouw, terwijl de muziek wordt verzorgd door een enthousiast gospelkoor en het Leger des Heils.
De productie van de uitzending ligt in handen van Origin Media (die o.a. het programma ‘Geloof in Zeeland’ voor Omroep Zeeland produceert). De uitzending vanuit een sfeervolle Maria Magdalena parochie start met een kindermoment en kerstgroet door de burgemeester. Daarna men kan luisteren naar koorzang door ‘Testimony’ en kerstliederen door de brassband van het Leger des Heils; en korte toespraken door ds. Ruud van Campen en ds. Joshi van Veen (laatstgenoemde schreef het inhoudelijke concept van de viering).

Het thema van de Kerstviering luidt ‘Samen het Licht doorgeven’. De stichting over de keuze voor deze titel: “We willen een warm, optimistisch tegengeluid brengen in de huidige tijdsgeest. Even niet bezig zijn met de vraag ‘hoe voorkomen we dat we het virus aan elkaar doorgeven?’, maar stilstaan bij de vraag ‘waar vinden we verlichting en betekenis in ons bestaan, die we aan elkaar mogen doorgeven?’“
De kerstviering is laagdrempelig en richt zich op zowel kerkelijke- als niet-kerkelijke mensen in de samenleving. Een belangrijke drijfveer voor de stichting is een uitspraak van Jezus Christus, in Johannes 8:12: ‘Ik ben het Licht voor de wereld. Wie Mij volgt hoeft nooit meer in het donker te leven. Je zal wandelen in het licht dat leven geeft’.

Op donderdagavond 17 december (18:30-20:00) en zaterdagochtend 19 december (11:00-13:00) wordt er promotiemateriaal verspreid, o.a. op de Grote Markt in Goes. De promo is een kerstbal van vilt, die kan worden doorgegeven nadat men een op de achterzijde een persoonlijke kerstwens heeft ingevuld.
Door deze werkwijze ervaart de ontvanger van de uitnodiging al iets van het thema ‘Samen het Licht doorgeven’. Ook op de website is sprake van een stukje interactie: hier kan men een online kaarsje aansteken.

De online kerstviering duurt een uurtje en kan kosteloos worden bekeken door te surfen naar www.GoesViertKerst.nl. De première is op Kerstavond 24 december 19:30 (en daarna op ieder gewenst moment te bekijken).
De viering wordt 5x vertoond in de Westerkerk (aan de Westwal 6). Hier zijn mensen welkom om samen te kijken met stadsgenoten; op 24 dec. om 19:30, 20:45 & 22:00; of op 25 dec. om 10:00 & 11:15.

Vorig artikelAdventserie Geloof in Zeeland
Volgend artikelEen kerststal maken met Damiaantje en Marieke