uitnodiging Pater Damiaanviering

PATER DAMIAANVIERING 2016

Het jaarlijkse gezamenlijke parochiefeest van de Pater 22Damiaanparochie wordt dit jaar gehouden op zondagochtend 9 oktober om 10.00 in de kerk te Ovezande. Dit is een regionale viering, en in andere parochiekernen worden dan geen diensten gehouden.

De feestdag van de heilige Pater Damiaan valt eigenlijk op 10 mei, maar dat is midden in de paastijd, en de periode waarin eerste heilige communie en vormsel gehouden worden. Daarom zijn we naar een datum in het najaar gegaan, namelijk dicht bij de 11e oktober, de dag van zijn heiligverklaring in 2009.

De viering heeft als thema: Damiaan, een man van muzikale barmhartigheid. Hij is een voorbeeld bij uitstek in dit heilige jaar van de barmhartigheid. In de melaatsenkolonie in Hawaii waar hij werkte, bracht hij vreugde in de harten van de patiënten door met hen een fanfare van zelf gemaakte instrumenten op te richten. Door muziek te maken heeft hij hen hoop en perspectief gebracht. Er zijn zelfs handschriften bewaard gebleven waarop hij de muziek genoteerd had.

Nu woont er op Ovezande een man, genaamd Mark Nijssen, die iets soortgelijks doet voor kinderen in moeilijke omstandigheden in Bolivia en Brazilië. Hij leert ze om van afval muziekinstrumenten te maken en die te bespelen. Hij maakt deel uit van een Belgische band die Timmerwerk heet, en die muziek maakt op dergelijke instrumenten. Met hun optredens zamelen ze geld in voor die kinderen in Latijns-Amerika. Mark zal tijdens en na de Damiaanviering ook een paar voorbeelden van zijn muziek laten zien en horen. Tijdens de viering wordt er een collecte gehouden voor de Stichting Child Aid, waarvoor Timmerwerk giften inzamelt.

Muziek genoeg, want ook het parochiekoor Pius X verzorgt met versterking van zangers uit andere koren de vaste misgezangen. Zo kunt u al luisterende kennis maken met de nieuwe tekst van het Onze Vader. De kerk wordt stemmig versierd door diverse voorstellingen van Pater Damiaan letterlijk in de bloemen te zetten. Voor kinderen valt er genoeg te beleven tijdens de viering, maar voor de allerkleinsten is een crèche. Na afloop is ieder welkom om koffie of thee te blijven drinken, en nog wat naar de originele muziek te luisteren.

 

Marinus Bierens

Vorig artikelROJK: koren uit de regio ‘onderweg’
Volgend artikelRust roest