tips voor christenen tijdens de Ramadan

Op donderdag 17 mei begon de ramadan voor de moslims. Wat kunnen we als christen tijdens deze vastenperiode betekenen voor deze mensen? We geven je vijf tips!

 1. 1. Lees meer over vasten
  Vasten is dan geen religieuze verplichting voor christenen, toch staan er in de Bijbel legio aan voorbeelden van vastende mensen. Jezus zelf vastte 40 dagen, en ook Mozes en David deden dat.
 2. Bid voor moslims
  Over de hele wereld zijn moslims deze maand in gebed. Een mooie aanleiding om ook voor hen te bidden. Weet je niet zo goed waarvoor je kunt bidden? Stichting evangelie & moslimsheeft een internationale gebedskalendergepubliceerd, met een dagelijkse gebedstip. 
 3. Leer meer over de islam
  Wat geloven moslims en hoeveel weet je daar eigenlijk van? Sinds 11 september 2001 zijn er ook veel vooroordelen over de islam en dat is er de afgelopen jaren niet beter op geworden. Maar hoe kun je iemand écht ontmoeten, als je niet eens begrijpt wat hem of haar motiveert? Er staat genoeg op internet, lees om te beginnen bijvoorbeeld eens deze blog over de verschillen tussen islam en christendom. Of… vraag het gewoon direct aan een moslim.
 4. Heb geduld
  Tijdens de ramadan hebben veel moslims verplichtingen waar ze zich aan moeten houden. Bijvoorbeeld het treffen van speciale voorbereidingen voor het eten. Ze gaan het liefst vijf keer per dag naar de moskee om te bidden. Moslims zijn dus vooral met zichzelf, hun familie en verplichtingen bezig. Heb dus geduld met je islamitische buren, buurtgenoten en vrienden als ze niet direct kunnen reageren of op jouw uitnodiging in kunnen gaan.
 5. Ga in op uitnodigingen 
  Bij de ramadan-maaltijden worden regelmatig vrienden, familie, buren en buurtgenoten uitgenodigd om met hen de maaltijd te delen. Leuk om op in te gaan! Zo krijg je een goede band met je moslimburen en meer begrip voor de uitdagingen van de vastenperiode. Daarnaast is het een goede gelegenheid om voor en met ze te bidden.         bron: Visie (blad EO) juni 2015
Vorig artikelOverlijden pater Ton Verdaasdonk
Volgend artikelGod allemachtig