Stille Omgang

 WAT IS DE STILLE OMGANG?

Wat is eigenlijk de Stille Omgang?? Wat maakt het gebeuren nu zo speciaal en meer dan de moeite waard om te bezoeken?? Wat is het hart van deze happening die elk jaar weer terugkeert? Het draait allemaal om de aanwezigheid van Christus in de Eucharistie (Brood en Wijn.) Op deze wijze wil Hij ons heel nabij zijn. Dat gegeven ligt aan de basis van datgene wat zich afspeelde in het jaar 1345, in het hart van ‘mirakelstad’ Amsterdam.

 

HAARDVUUR

Op 15 maart van dat jaar lag een man in een huis aan de Kalverstraat ziek op bed en vreesde te sterven. Hij liet een Priester komen om hem te bedienen en van het Heilig Sacrament (d.w.z. de Hostie.) te voorzien. Na het eten van de Hostie kreeg de zieke echter braakneigingen en moest tenslotte overgeven, waarbij ook de Hostie weer werd uitgespuugd. Zijn vrouw, die hem verpleegde, spoelde het braaksel niet weg, maar wierp de Hostie in het haardvuur, om ontheiliging te voorkomen. Na verloop van tijd bleek echter dat het vuur het Heilig Sacrament niet had aangetast! Een medebewoonster ontdekte de Hostie stille omgang lithoonbeschadigd aan, zwevend boven het vuur. Zonder zich te branden nam zij de Hostie in de hand en dadelijk werd de Priester gewaarschuwd die de avond tevoren het Heilig Sacrament voor de zieke man naar het huis had gebracht. Deze vroeg de bewoners van het huis met niemand te spreken over het  gebeurde en bracht de Hostie naar de Kerk, waar hij het in een kistje in het tabernakel plaatste.

GEEN GEHEIMZINNIGHEID.

De volgende dag echter ontdekte de vrouw, die de Hostie aan de Priester had meegegeven, dat het H. Sacrament weer terug was gekeerd in haar huis. Wederom werd de Priester geroepen, die begreep dat God hiermee een bedoeling had. Opnieuw bracht hij de Hostie naar de Parochiekerk en plaatste hem terug in het tabernakel. Toen echter hierna de Hostie weer opdook in het huis, begreep de Priester dat God geen geheimzinnigheid wilde, maar een voor iedereen zichtbare manifestatie van Zijn aanwezigheid onder ons, in de gedaante van brood. Hierop werd het allerheiligste in alle openheid en in plechtige processie naar de Kerk gebracht., waar het bleef en ter aanbidding werd bewaard.

TWEE VRIENDEN.

Op de plaats van het huis, dat was geworden tot een speciale plaats door het Eucharistisch wonder, werd een Kapel gebouwd, met een altaar op de plek van de haard waar de hostie ongedeerd boven de vlammen verscheen. Van 1346 (Dus een jaar na het mirakel.) tot 1578 werd waarschijnlijk elk jaar het Heilig Sacrament door Priesters en parochianen in processie door de straten van de Heilige Stede naar de Kerk gebracht. Na een periode van ongeveer drie eeuwen, een tijd dat er een verbod was ingesteld op dergelijke processies, vonden twee vrienden in 1880 een afschrift met o.a. de route van de oude Mirakelprocessie. Het jaar daarop, in 1881, besloten zij de route in devotie af te leggen. Dit resulteerde in een snel groeiende beweging van belangstellenden, die zich organiseerde onder de naam Gezelschap van de Stille Omgang. En nu, anno 2011, is het uitgegroeid tot een evenement dat jaarlijks ongeveer 10.000 mensen vanuit heel Nederland naar de hoofdstad trekt, om de Stille Omgang te volgen, ter herinnering aan het Mirakel van 1345. Onder hen een steeds toenemend aantal jongeren, waarvoor elk jaar een jongerenprogramma wordt georganiseerd. Dit programma bestaat uit de componenten entertainment en verdieping en is ter voorbereiding op het lopen van de Stille Omgang.

 

WAAROM DE STILLE OMGANG?stille omgang 1345

De jaarlijkse Stille omgang (SO.) is in de loop der jaren uitgegroeid tot een landelijk bekend fenomeen, dat vele mensen naar de hoofdstad trekt. (De laatste jaren ongeveer 10.000.) Onder hen is een steeds toenemend aantal jongeren. Voor hen wordt er een speciaal jongerenprogramma aangeboden ter voorbereiding op het lopen van de SO.

Wat maakt het lopen van de SO eigenlijk zo bijzonder?? Wat is het, dat mensen zoeken en vinden tijdens deze gezamenlijke nachtelijke voettocht?? In onze tijd maken we vaker mee dat mensen een stille tocht maken, bijvoorbeeld ter nagedachtenis aan slachtoffers van zinloos  geweld. Men beleeft gezamenlijke een bijzonder moment.

Ook de SO is een stille tocht, maar met een duidelijk ander accent. Hier gaat het niet om het gezamenlijke verwerken van een verlies of een stille vorm van protest; tijdens het lopen van de SO zoeken mensen in gebed  en in stilte toenadering tot Christus, die in de Eucharistie (hostie) op een bijzondere wijze aanwezig is.

Al lopend bidden zij ook voor stad, Kerk en wereld en laten zij zien dat God bij mensen betrokken is.

STILLE OMGANG NAAR AMSTERDAM.

stilleomgand2016-xlIn de nacht van 12 op 13 maart gaan we weer per bus naar Amsterdam voor de Stille Omgang. Met als thema: Jezus – gelaat van Gods Barmhartigheid – genade brood voor U.

Ter overweging:

Ziet Jezus met zijn  Barmhartig blik ook mij als teken van Gods nabijheid?

Zien we door de ogen van Jezus naar onze medemensen om??

Sterken wij ons door het genadebrood van Jezus en delen wij ervan uit?

 

Het programma is als volgt: 

Zaterdag 12 maart 2016

19.30 uur. opstapplaats H. Willibrorduskerk te  ’s-Heerenhoek.

20.00 uur: Opstapplaats Sporthal Gageldonk te Bergen op Zoom.

20.15 uur: Vertrek naar Amsterdam.

23.00 uur: Feestelijke Eucharistieviering in de Obrechtkerk.

Zondag 13 maart

Na de viering koffie en broodjes achter in de kerk, vervolgens het lopen van de Stille Omgang, waarna de terugreis aanvangt. De kosten hiervoor bedragen € 25,00 per persoon. (Inclusief broodjes.)

Opgave voor 8 maart bij onderstaande adressen.

Goes:.

Pastoraal Centrum. Zusterstraat 4.

4461 JA Goes. Tel: 0113 – 218610.

Fam. De Smit. Kastanjestraat 32.

4462 VE Goes. Tel: 0113 – 212048.

 

Hulst:

Pastorie Hulst. Steenstraat 22.

4561 AS Hulst. Tel: 0114 – 310685.

 

Bergen op Zoom:

Parochiecentrum Bergen op Zoom.

Vicaris Paul Verbeek.

Burgemeester Stulemeijerlaan 8.

4611 EE Bergen op Zoom.

Tel: 06 – 83215322.

 

Parochiecentrum Bergen op Zoom.

Tel: 0164 – 233574. of

Vicariaat Middelburg.

Burgemeester Stulemeijerlaan 8.

4611 EE Bergen op Zoom.

Tel: 0164 – 245365. of E-Mail:

vic.middelburg@bisdombreda.nl

Vorig artikelhet heilig jaar van barmhartigheid
Volgend artikelBedevaart Beauraing