Speciaal kunstwerk uit hout van 150-jarige oude beuk

OVEZANDE – Het hout van de 150 jaar oude beuk die is gekapt bij de roomskatholieke kerk in Ovezande krijgt een tweede leven. Kunstenaar Peter Verlaan heeft er het beeld ‘Maria uit de Beuk’ van gemaakt.

De bruine beuk is eind vorig jaar gerooid, omdat de boom zo erg was aangetast door schimmel dat de veiligheid in het geding kwam. Dorpsbewoners wilden het hout van de beuk een tweede leven geven en zo ontstond het idee om er een levensgroot beeld uit te laten maken. Omdat het een boom was uit de tuin van de Mariakerk was de keuze voor Maria snel gemaakt.

Uit een stuk van de hoofdstam dat niet hol was, is carver en kunstenaar Peter Verlaan een prachtig kunstwerk aan het maken: Maria uit de Beuk. Het wordt een beeld van 2,60 meter hoog en een diameter van ongeveer 1 meter. Via een actie in het dorp en omgeving hebben we de gelden bijeen kunnen brengen voor het kunstwerk en voor een onderkomen voor Maria.

Ruim 60 mensen hebben bijgedragen om dit alles mogelijk te maken. Tegelijkertijd bouwt een vrijwilliger aan het prieeltje. Intussen zijn door vrijwilligers de funderingen voor het prieeltje en voor het beeld gestort. In de fundering van Maria uit de Beuk is een blik mee gestort waarin op perkament de namen van de mensen staan vermeld die hebben bijgedragen aan de realisatie van Maria uit Beuk, inclusief een USB-stick met hun namen en het nog geheime logo dat is ontwikkeld voor Maria uit de Beuk.

De inzegening van Maria uit de Beuk en haar prieeltje zal volgens planning plaatsvinden op zondag 30 mei aansluitend aan de viering. Pastor Alida van Veldhoven neemt de inzegening voor haar rekening. Dat alles gebeurt buiten vanaf 10.30 uur.

Bron: De Bevelandse Bode

Vorig artikelTwee koninklijke onderscheidingen
Volgend artikelRozenkransvieringen in de mei maand in Heinkenszand