Schilderijwissel

CB schilderwissel2CB schilderwissel 1De Carolus Borromeus kerk in het centrum van Antwerpen zit vol. Op 2e Paasdag willen veel mensen, net als wij getuigen zijn van een bijzonder fenomeen: een schilderijwissel!  Dit gebeuren is uniek in de wereld.

De kruisoprichting een schilderij van 4 bij 5 meter siert het hoofdaltaar van deze kerk, die gesticht is door de Jezuïeten (stichter is Ignatius van Loyola 1491 – 1556). Deze orde staat bekend als een orde die zich met name toelegde op onderwijs en wetenschap. Zij wilden, net als een etaleur – de aandacht van hun publiek vooral tijdens een viering vasthouden. Om dat te bereiken bedachten ze een systeem waardoor het schilderij met Bijbelse taferelen van het hoofdaltaar enkele keren per jaar verwisseld zou worden.

schilderwissel4We zagen dat enorme doek langzaam achter het altaar verdwijnen, dan zie je een aantal mannen aan het werk met katrol en touwen. Ervaring vereist. Zij staan op een richel evenwijdig aan de voet van de schilderijlijst. Daarop volgt het omgekeerde proces, heel langzaam wordt ‘Maria ten hemel gevaren!’ Het schitterende schilderij zal zeker de aandacht krijgen van de gelovigen die hier kerken. Vanwege restauratiewerkzaamheden schittert zij tot volgend jaar 15 augustus, Feest van Maria ten Hemelopneming. Niet voor niks krijgt dit schilderij een prominente plaats, de jezuïeten droegen Maria hoog in het vaandel.

Jeanine Heezemans

 

Vorig artikelHet parochiebestuur vergaderde op 21 maart 2016
Volgend artikelBijzonder Heilig Jaar van Barmhartigheid