Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek.
De Stichting Open Monumentendag heeft de afgelopen dertig jaar geprobeerd het bewustzijn van Nederlanders te bevorderen: ons land kent een schat aan monumenten, niet enkel gebouwen, maar breed omvattend bijzonder Nederlands cultureel erfgoed. Meestal weten inwoners van een stad of dorp niet welke waarde zo’n gebouw of boerderij heeft. Ze staan er letterlijk nooit bij stil, totdat anderen hen erop wijzen en zeggen: ‘ kijk eens goed hoe rijk en gezegend jullie zijn met deze erfenis uit het oude of jonge verleden.
In onze parochie kennen we heel wat kerkgebouwen die de status hebben van rijks- of gemeentemonument. Met name rijksmonumenten worden gekoesterd, maar dit brengt vaak hoge kosten met zich mee. Je mag niet zomaar iets aan een rijksmonument veranderen, laat staan slopen!
Elk jaar wordt een speciaal accent benadrukt. Dit jaar is het thema: ‘ iconen en symbolen’ .
Traditionele symbolen vormen een visuele uitdrukking van ideeën – maar hun functies en betekenissen gaan nog net iets verder. Al duizenden jaren lang stellen ze beeldhouwers, schilders en handwerkslieden in staat om overtuigingen en religieuze concepten over het leven van de mens uit te beelden en te verdiepen in een rechtstreeks en krachtig beeld. Hun boodschap is snel en gemakkelijk te onthouden. Ook zijn ze in hun betekenis onbegrensd want ze leggen denkbeelden vast zonder ze te beperken in een stramien.
Symbolen zijn vaak beeldend, in tegenstelling tot tekens die vooral praktisch en ondubbelzinnig zijn. Wanneer ze de vorm imiteren van dat waarnaar ze verwijzen, noemen we ze ‘ iconen’. Hun betekenis is soms onverwacht, soms voor de hand liggend, omdat deze is gebaseerd op een eigenschap die ermee verbonden is, zoals bij de leeuw (moed) of de rots ( standvastigheid) om een paar voorbeelden te geven.
Wanneer u een rondgang maakt door een kerk zult u talloze tekens, symbolen en iconen ( niet te verwarren met afbeeldingen van heiligen op hout) tegenkomen. Uw kennis is ongemerkt vele malen groter dan u in eerste instantie denkt.
Open Monumentenweekend is niet bedoeld voor de elite, maar voor iedereen: ook voor de gewone, doorsneeburger.
Nieuw is de deelname van sponsor BankGiroloterij. De afgelopen jaren was met name de Rabobank actief als geldschieter, maar door deelname van deze gulle gever kunnen veel instanties meewerken en hun bezittingen dat weekend gratis openstellen. Een lijst van deelnemers en openingstijden zult u via de lokale bladen binnenkort tegemoet kunnen zien.