Knooppunt Kerken en Armoede

Veel huishoudens raken in nood
Als uw inkomen wegvalt, hoeveel maanden kunt u het dan uitzingen voordat u betalingsproblemen krijgt? Ruim 100.000 huishoudens in Nederland hebben na een half jaar al hun reserves verbruikt. 73.000 huishoudens bereiken dat moment al na 12 weken.
Dat blijkt uit een stresstest voor huishoudens, uitgevoerd door het Centraal Plan Bureau (CPB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Minstens 75.000 en maximaal 150.000 huishoudens komen binnen drie maanden in financiële problemen.
Een forse groep huishoudens komt na inkomensverlies snel in de financiële problemen, ondanks het sociale vangnet van de WW en de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo).
Deze stresstest gaat nog voorbij aan eventuele onverwachte uitgaven zoals kapot witgoed of de reparatie van een kapotte auto. Veel huishoudens kunnen daardoor extra kwetsbaar zijn.
Uit de stresstest blijkt dat vooral zelfstandigen kwetsbaar zijn voor inkomensverlies. “Zonder de Tozo-regeling zou hun risico om snel in financiële problemen te komen tien keer zo groot zijn geweest als voor werknemers. Door de Tozo worden zelfstandigen beter beschermd, maar hun risico om binnen drie maanden niet meer rond te kunnen komen, blijft vier keer zo groot als voor werknemers.”
Om dit te voorkomen, zeggen AFM en CPB: “Het is van belang om met name zelfstandigen te stimuleren om financieel weerbaarder te worden door meer financiële reserves aan te houden. Een deel van de kwetsbare huishoudens heeft echter structureel te weinig inkomen om financiële reserves op te bouwen.”
Voor meer info klik op: www.knooppuntkerkenenarmoede.nl

Vorig artikelOasedag voor besturen en pastoraal team
Volgend artikelpastoor Fons van Hees tijdelijk niet in functie