sleutelverhaal: ook jij bent nodig!

Kinderen maken niet alleen kennis met verhalen uit de Bijbel. Ze leren spelenderwijs dat gebeurtenissen uit hun leven passen bij de dingen die vroeger gebeurde. We noemen dat ook wel ‘spiegel- of sleutelverhalen’. Kinderen herkennen zich vaak in die verhalen en kunnen dan makkelijker de koppeling maken met het Bijbelverhaal en de gedachte die er achter zit.

Sleutelverhaal bij Lucas 5, 1-11

Bron: Bonnefooi, jaargang 21 nummer 1.

Ook jij bent nodig!!

Op de tafel in de keuken van oma liggen heerlijke recepten.

Oma gaat allerlei soorten koekjes en cake bakken. Ze heeft er veel zin in, want haar kleindochter Julia gaat al dat lekkers verkopen op de rommelmarkt van haar school.

De school is een actie gestart voor de vluchtelingenkinderen uit Syrië. Daarom wil oma zeker meedoen. Ze wil de kinderen in Syrië op deze manier helpen. Julia staat naast haar en kneedt het deeg. Daarna gaat ze allerlei mooie vormpjes maken. Dat doet ze netjes en precies. Oma klopt met de mixer cakebeslag en doet dit in de cakevorm met stukjes appel.

Ondertussen staat de oven al aan en schuift Julia de eerste koekjes op een bakplaat de oven in. Wat ruikt het lekker!

‘Zo, nu even theedrinken’, zegt oma. Julia en oma pakken een spelletjes tijdens het theedrinken en vergeten helemaal de tijd. Opeens ruikt Julia iets vreemds. ‘Oma, volgens mij verbrandt er iets, kan dat?’ Oma schrikt op uit haar gepeins en rent naar de oven. Oei, de koekjes zijn wel heel bruin. Zijn ze nog wel lekker? Beiden proeven een stukje van het donkerste koekje. Gelukkig kan het nog net.

“Julia als ik jou niet had, je bent mijn geweldige hulp!’, zucht oma. ‘Ik hoop dat we wel 50 euro ophalen voor de kinderen van Syrië. En dat kan, met jouw hulp! De kinderen daar hebben je ook nodig. Ik ben trots op je, Julia!!’.

Vorig artikel‘t vuurtje doorgeven
Volgend artikel