Meer of minder?

een vraag die eigenlijk elke dag belangrijk is…

We leven eigenlijk in een hele vreemde tijd. Wij, mensen in Nederland en West-Europa wonen in fijne huizen en hebben eigenlijk alles wat we nodig hebben om gewoon gezond te kunnen leven. We hebben zelfs zoveel dat we moeten kiezen.

Wat eten we vanavond?

Welke broek of trui zal ik kopen?

Welk programma ga ik op tv kijken?

Welk cadeautje vraag ik voor mijn verjaardag?

Er is ook een tijd geweest dat wij het niet zo goed hadden; opa’s en oma’s weten dat nog als ze praten over de oorlog en de eerste jaren daarna. Er was weinig, maar niemand mopperde.

Delen wat je hebt, dat is heel belangrijk! Kun je iets missen, of…heb je echt alles nodig?

Vraag aan een vluchteling hoeveel spullen hij of zij kon meenemen en je bent meteen stil.

Eten en drinken heeft iedereen nodig. Je hoeft niet veel te eten om gezond te blijven, maar vaak eten we meer dan nodig is. Het is lekker en mag ‘op’.

Veel kinderen in de wereld kennen wel het gevoel van honger, maar het eten is veel te snel op. Zij moeten het weinige dat er is delen.

Daarom willen mensen een aantal dagen of weken meer denken aan eenvoud; geen dure, luze dingen of feestjes: gewoon is goed genoeg. We noemen dat: vasten.

Er zijn mensen die minder eten, geen alcohol drinken of snoepen; geen bloemen kopen of dure nieuwe kleren, maar het geld dat ze sparen weggeven aan anderen, die het echt nodig hebben. VASTENAKTIE.

Misschien hebben jullie op school ook zo’n actie; iets doen voor een ander. Het is fijn als je meedoet, want dan denk jij- op jouw manier- aan anderen. Het hoeft geen groot bedrag te zijn dat je spaart: alle kleine beetjes tellen mee!

Vorig artikeluitnodiging wereldvastenmaaltijd
Volgend artikelzondagmorgen anders