Internetcriminelen geven zich uit voor pastorale beroepskrachten

Internetcriminelen geven zich in e-mails uit voor pastorale beroepskrachten in een poging om de ontvanger aan te sporen geld over te maken. Na eerdere incidenten in de bisdommen Breda en Den Bosch is er recent opnieuw een dergelijk incident gemeld. Het is goed om ook in de Heilige Pater Damiaanparochie aandacht te vragen voor dergelijke incidenten. Wij hopen dat zowel medewerkers, vrijwilligers als parochianen alert blijven.

Wat gebeurt er?

Criminelen maken gebruik van bijvoorbeeld Gmail om een nieuw e-mailadres aan te maken dat er geloofwaardig uitziet. Vanuit dit e-mailadres versturen ze een bericht waarin ze bijvoorbeeld zeggen de pastoor te zijn. Het nep e-mailadres wijkt vaak maar heel weinig af van het echte e-mailadres van de pastoor. Tips over hoe u een nep e-mail kunt herkennen leest u hier.

Beveiliging en alertheid

Het up-to-date houden van de beveiliging van uw persoonlijke e-mailboxen en e-mailadressen is belangrijk. Toch zijn niet alle vormen van fraude te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat u als medewerker, vrijwilliger of parochiaan alert blijft op mogelijke fraude door het gebruik van nep e-mails. Als Heilige Pater Damiaanparochie vragen wij nooit via een e-mail van de pastoor om geld. Een mail met die boodschap is dus altijd nep.

Meer informatie over nep e-mails is te vinden op de speciale website van de Rijksoverheid.

Is er sprake van een beveiligingsincident?

Als u een phishing mail ontvangt en niet op een link, knop of bijlage in het bericht hebt geklikt, is het niet waarschijnlijk dat deze e-mail schade heeft toegebracht. Het enkele feit dat u de phishing mail hebt ontvangen en geopend, is nog geen beveiligingsincident. Het is wel belangrijk dat u de phishing mail direct verwijdert uit uw mailbox en uit uw postvak met ‘verwijderde berichten’. Zo kunnen andere personen die toegang tot de mailbox hebben, zich niet meer vergissen.

Wat als u wel op een link in een phishing mail hebt geklikt? In dat geval is er sprake van een beveiligingsincident. Zorg dat uw computer zo snel mogelijk offline gaat (wordt losgekoppeld van internet). En vraag een deskundige om u te helpen bij het oplossen van het probleem.

Vorig artikelWaarnemen vanuit de periferie
Volgend artikelNederlandse bisschoppen lanceren campagnewebsite: ‘Vier Pasen!’