Carnaval is veel meer dan..

Komend weekend barst het carnaval weer los. De meeste carnavalvierders vieren dat door heel veel geld uit te geven aan kleding, lauw bier en harde muziek (krakers). Dat is jammer, want carnaval is eigenlijk een van de mooist denkbare feesten- dat wil zeggen- : de vroegere Venetiaanse variant.

Het Venetiaans carnaval werd in 1296 ingesteld als een feestdag om het begin van de lente te vieren. Waar de typische carnavalsmaskers van dat carnaval precies hun oorsprong vinden, is tot op heden een groot raadsel, maar ze zorgden er in ieder geval voor dat de hoge en lage sociale klassen voor even gelijk waren.

Ook toen waren er excentrieke vermommingen, vuurwerk, muziek en drank, maar belangrijker was dat de machthebbers op de hak werden genomen.

Zulke achterliggende ideeën zijn grotendeels vergeten, niet alleen met carnaval, maar bij allerlei feestdagen.

Valentijn draait om cadeautjes; Sinterklaas draait om cadeautjes; Kerst draait om cadeautjes en Koningsdag draait om het verkopen van zoveel mogelijk rommel op vrijmarkten en het beste plekje bemachtigen.

Toch schuilt achter al die feestdagen steeds een mooi idee: iets aardigs doen; voor je geliefde, elkaar plagen met een pakkend gedicht, een feest van licht in de duisternis en contact tussen vorst en volk.

Feestdagen kunnen bij uitstek zorgen voor maatschappelijke verbinding; je komt elkaar tegen op straat of in de kroeg; je gaat op bezoek bij familie of nodigt vrienden uit om samen lekker te eten.

Daarnaast kunnen feestdagen een bepaald moraal uitdragen. Je viert iets met elkaar, niet alleen als uitlaatklep of om het vrije dagje, maar omdat je een bepaald idee de moeite waard vindt. Internationale Vrouwendag, Dag van de Arbeid, Dierendag, Bevrijdingsdag of Keti Koti.

Het huidige carnaval is niet een en al verderf. Prins Carnaval is bijvoorbeeld niet alleen een lollige manier om autoriteiten te beschimpen; in sommige gemeenten haalt hij veel geld op voor liefdadigheid. Ook gaan aardig wat carnavalsverenigingen langs bij eenzame ouderen of zieke kinderen. Lewedorp/Kraaienest is daar een goed voorbeeld van.

Juist het maatschappelijke karakter en de mooie morele ideeën erachter maken een feestdag waardevol en anders dan een willekeurig avondje stappen.

Heroverweeg dus hoe je dit weekend carnaval viert. Schroef het commerciële aspect wat terug en ga met een Venetiaans masker de straat op.

 

( bewerking van artikel in de Volkskrant 23.02.2017/Simone Vermeeren/ Thomas Heij)

Vorig artikelVormselvoorbereiding aanmelding verlengd
Volgend artikelonderbreking werkzaamheden