Architect Th. Asseler uit Amsterdam (leerling van de bekende bouwmeester P. Cuypers) leverde op 26 januari 1872 zijn plannen in. De kosten werden geraamd op f.80.000.-
Op 3 oktober 1872 waren er twee inschrijvers die allebei dik boven de prijs zaten. Toen de vernieuwing van de pastorie en koetshuis waren geschrapt uit de plannen, nam H. Hendriks het plan aan voor f. 79,919,99 ½
Door pastoor Wennen werd op 3 april 1873 de eerste steen gelegd. Uiteindelijk zou de bouw een bedrag van f. 106.181,88 kosten… De gedenksteen is ingemetseld aan de linkerkant van ons kerkgebouw. Bisschop Mgr. G.P. Wilmer wijdde de kerk in op 20 augustus 1874. Bij deze plechtigheid was ook de bisschop van Breda aanwezig; ’s-Heerenhoek hoorde toen nog bij het bisdom Haarlem.
’s Avonds was er een groot feest op het dorp met vuurwerk en de toren was met Bengaals vuurwerk verlicht. De gedenksteen van de inwijding is aan de rechterkant van de ingang te vinden.
De kerk als bouwwerk op de Rijksmonumentenlijst
Sinds 1974 staat de kerk met de navolgende bouwkundige beschrijving te boek: Driebeukige neogotische kruisbasiliek in vroeg gotische vormen. Zuilen met kopkapitelen en gestukadoord houten gewelven. Roosvensters in de eindgevels van het transept en de torengevel.
Exterieur in sobere baksteenvormen met versieringen in gele steen. Hoge toren van twee vierkante geledingen en een kort achtkant met frontalen en spits. Neogotische altaren en koorramen uit de bouwtijd.