INLEIDING MARCUS EVANGELIE

Op woensdagavond 22 november hield Ed Visser, emeritus ziekenhuispastor, een inleiding op het oudste en kleinste evangelie. Het evangelie volgens Marcus, dat start op de eerste zondag van de advent, begin december. Er werd in het vooruitzicht gesteld dat er meer zicht op de kenmerken en de rode draad van dit evangelie geboden zou worden.

Ik  was hiervoor ook uitgenodigd en vroeg me af wat ik hiervan zou kunnen opsteken in mijn functie als lector. Een antwoord had ik niet, reden genoeg om er maar eens heen te gaan. Met nog 11 andere geïnteresseerden zat ik dus in de Magdalenazaal in Goes.

Ed Visser hielp ons al snel uit de droom met de mededeling dat er eigenlijk geen heldere rode draad in het evangelie van Marcus zat. Er was eerder sprake van twee delen, gescheiden door een ommekeer. Het eerste deel omvat hoofdstuk 1 tot hoofdstuk 8, 26, het tweede deel 8, 27 tot het einde van het evangelie 16,8. Dat maakte de toelichting echter niet minder interessant.  En het lokte daardoor waarschijnlijk meer vragen uit dan wanneer er wel een heldere rode lijn aanwezig was geweest.

Na de algemene uitleg hebben we ons vervolgens verdiept in het analyseren van een aantal verzen. Dat leverde interessante inzichten op. Ik zag de beide aanwezige pastoraal werkers al ijverig aantekeningen maken. Let op: daar gaan we wellicht meer van horen tijdens de overwegingen komend jaar.

Een maatstaf voor de vraag of een bijeenkomst geslaagd genoemd mag worden is ook of de tijd langzaam of snel gaat. (Dit terwijl de tijd zich daar over het algemeen niets van aantrekt.) Nou hier vloog de tijd om. Een vraag op het eind van de avond was daarom: Kunnen we zo’n soort avond nog eens een keer doen? Er klonk instemming en dat had zeker ook te maken met de goede sfeer die er was. En ik? Ik had een fijne avond gehad. Een goede keuze dus.

 

Bas van den Dries

Vorig artikelLEVEN MET VERLIES
Volgend artikelZONDAGMORGEN ANDERS 29 OKTOBER OVEZANDE